Visita especial a l'exposició 'Escena I: Fer paisatge' #IVAM35
Al llarg dels seus 35 anys com a espai obert a l’art modern i contemporani, que es van complir el febrer passat, l’IVAM ha reflexionat molt poc sobre el seu sentit i la seua funció, més enllà del que les seues respectives lleis han descrit, marcat o impost al llarg de les dècades. No hi ha hagut exposicions que analitzen críticament el seu naixement i desenvolupament, els diferents embossos que ha patit i les direccions més contemporànies, que han hagut de competir en atenció amb ampliacions no executades, sedes fantasma i una inexistent projecció de futur. Tampoc hi ha hagut activitats culturals mantingudes en el temps ni publicacions específiques que l’hagen analitzat ontològicament. Una sèrie de casualitats ha volgut que esta visita, projectada fa diversos mesos, tinga lloc enmig d’un altre procés previ a l’elecció d’una nova direcció.
A partir d’algunes peces exposades en ‘Escena I. Fer paisatge’, esta visita performativa recorrerà no sols les obres de la col·lecció, sinó també les bases de l’IVAM. Intentarà, en el Dia dels Museus, analitzar què pot un museu en general, i què pot l’IVAM en particular, un museu que s’ha acte denominat “situat” i dels “afectes”, en una societat desafectada i geopolíticament globalitzada.
Álvaro de los Ángeles (València, 1971) desenvolupa la seua activitat professional com a assagista, comissari d’exposicions, editor i docent. Entre 2015 i 2018 va ser subdirector d’Activitats i Programes culturals de l’IVAM. Està interessat en una visió àmplia de l’art contemporani, entés com un mitjà visual divers i sempre vinculat al context on es produïx. Des de 2019 edita llibres amb La documental edicions.