Últims dies per a visitar les exposicions d’Anna Boghiguian i Zanele Muholi en l’IVAM
El museu clausura les dues mostres aquest diumenge 4 de setembre amb visites comentades durant el cap de setmana
València (02.09.22). L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) clausura aquest diumenge 4 de setembre les exposicions ‘Anna Boghiguian. A vegades, inesperadament, el present es troba amb el passat’ i ‘Zanele Muholi’. El públic que s’acoste fins al museu valencià al llarg del cap de setmana podrà gaudir de visites comentades per a descobrir les dues exposicions.
La mostra dedicada a Zanele Muholi és la més completa dedicada a aquesta fotògrafa i ‘activiste’ visual, com ella mateixa es defineix. En el seu treball documenta les vides de les persones negres LGTBIQ+, la majoria d’elles al seu país d’origen, Sud-àfrica. Amb la seua fotografia denuncia injustícies i aspira a educar a través d’uns relats visuals positius de comunitats fins ara poc o gens representades. Muholi dirigeix també la lent cap a si per a crear uns autoretrats en què explora conceptes de raça, història i representació. Amb motiu de la clausura, el dissabte 3 de setembre el museu ha organitzat una visita comentada a l’exposició a partir de les 18.00 hores.
El diumenge 4 de setembre és l’últim dia per a visitar la primera exposició monogràfica a Espanya de l’artista nascuda al Caire, però d’origen armeni, Anna Boghiguian. ‘A vegades, inesperadament, el present es troba amb el passat’ és el títol de la mostra, realitzada en col·laboració amb el Museum für Gegenwartskunst de Siegen, en la qual l’artista fa visible l’impacte i les conseqüències econòmiques, socials i polítiques que tenen determinats esdeveniments històrics. Per a fer-ho, empra mitjans tan dispars com l’escriptura, la pintura, el dibuix, el ‘collage’ o la instal·lació, amb els quals conforma assajos visuals, a manera de diaris autobiogràfics.
La sala reuneix algunes de les seues sèries més conegudes, com ‘Del palau a la rasa’ (2021), en la qual aborda els interessos europeus en la construcció del canal de Suez, o ‘Vents teixits. La construcció d’una economia: matèries primeres costoses’ (2016), sobre el comerç mundial del cotó i les atrocitats que van patir els esclaus africans. Una altra de les instal·lacions més cridaneres està composta per més de 300 panells d’abelles que estenen la seua aroma de mel per la galeria, amb la qual cosa alerta sobre la gran mortalitat d’aquests insectes a tot el món per l’ús de pesticides, la contaminació atmosfèrica i el canvi climàtic. El diumenge 4 de setembre a les 12.00 hores l’IVAM ha organitzat un recorregut comentat per l’exposició de Boghiguian (es requereix inscripció prèvia).