Més de 250 obres de l’IVAM desembarquen a Barcelona

CaixaForum exposa 'Construint nous mons' i el Born CCM reuneix les obres de Josep Renau

Nota de premsa

NDP Més de 250 obres de l’IVAM desembarquen a Barcelona

València. En línia amb la voluntat de l’IVAM d’expandir-se més enllà dels murs de les seues galeries, més de dues-centes cinquanta obres de la Col·lecció del museu desembarquen a Barcelona aquesta setmana per a sengles exposicions.

D’una part, l’exposició Construint nous mons. Les Avantguardes històriques en la col·lecció de l’IVAM. 1914-1945 obri les seues portes en el CaixaForum Barcelona el 12 de juny i s’exhibirà fins al 15 de setembre de 2019. Es tracta d’una selecció de 162 obres de la Col·lecció d’avantguardes de l’IVAM amb algunes de les primeres figures de l’escena creativa de les primeres dècades del segle XX, com Man Ray, Marcel Duchamp, Juan Gris, André Breton, Paul Klee, El Lissitzky, Julio González, Jean Arp, Constantin Brancusi i Alexander Calder, entre molts altres

Construint nous mons. Les Avantguardes històriques en la col·lecció de l’IVAM. 1914-1945, que ja es va exposar en l’IVAM l’any 2015, pretén explicar la base del desenvolupament de la modernitat. Aquesta revisió inclou les creacions poètiques i oníriques relacionades amb el dadaisme i el surrealisme, les obres que experimenten amb la forma i s’endinsen en l’abstracció, i l’art polític i compromés que llança un crit contra les injustícies bèl·liques -amb obres mestres de George Grosz, Josep Renau i John Heartfield-. Aquesta mostra a la ciutat comtal suposa la quarta itinerància de l’exposició que ja es va exposar en els Caixaforum de Saragossa, Sevilla i Palma.

El Born Centre de Cultura i Memòria (Born CCM) també comptarà amb una altra de les grans col·leccions de l’IVAM, la de Josep Renau a partir del 13 de juny. Més de noranta obres del cartellista, fotomontador i muralista pertanyents a l’IVAM formen part de la retrospectiva Renau. El combat per una nova cultura. La mostra, la més extensa dedicada a Josep Renau fins ara a Catalunya, també inclou peces de la col·lecció privada Ibán Ramón, del CRAI – Biblioteca del Pavelló de la República, de la Biblioteca Valenciana, de l’Arxiu José Huguet i del Centre Documental de la Memòria Històrica de Salamanca (Ministeri d’Educació, Cultura i Esport).

L’exposició, comissariada per Juan Vicente Aliaga, repassarà en quatre grans àmbits la trajectòria artística i personal de Josep Renau: des dels seus inicis artístics i la seua implicació amb el Govern de la Segona República; l’exili mexicà i la consolidació artística; els fotomuntatges «The american way of life», la seua obra més coneguda; i l’exili al Berlín Oriental i la vida en un país comunista.

En l’últim any l’IVAM ha intensificat les seues relacions quant a l’intercanvi d’obres de la seua col·lecció i en l’organització d’exposicions. Fruit d’aquest treball ha sigut la recent inauguració a Roma de l’exposició De Robert Rauschenberg a Juan Muñoz.
Les obres mestres de l’IVAM en el MAXXI, l’acord amb la Tate que ha portat a l’IVAM la mostra sobre Fernand Lèger o el conveni amb el MUCEM de Marsella que projecta l’exposició sobre Jean Dubuffet per a el mes vinent de setembre en l’IVAM.

Aquestes itineràncies i col·laboracions permeten donar a conéixer la important col·lecció de l’IVAM en diferents ciutats del món.

Galeria