L’IVAM rep la medalla de la Universitat Politècnica de València

El director del IVAM, José Miguel G. Cortés, ha recibido la medalla esta mañana en el Paraninfo de la UPV

Nota de premsa

NdP IVAM medalla UPV

El Consell de Govern de la Universitat Politècnica de València ha decidit concedir en 2020 la seua medalla a l’Institut Valencià d’Art Modern, una distinció que suposa el màxim guardó que la institució acadèmica atorga tant a persones com a institucions de prestigi reconegut en l’àmbit de la investigació, la innovació, l’ensenyament, les ciències, les lletres, l’art, la cultura o l’esport, o que hagen prestat serveis rellevants a la Universitat.

La proposta de la concessió de la medalla va partir de la Facultat de Belles Arts i va ser aprovada en la sessió del Consell el passat 27 de febrer. Així, la UPV reconeix “la trajectòria institucional (de l’IVAM) i, especialment, la seua última etapa, que ha significat un ressorgiment del museu per a la ciutat i la Comunitat Valenciana, així com per al panorama artístic i cultural nacional i internacional”.

Com es recull en la sol·licitud, “aquest reconeixement pot suposar un impuls important en la difusió de les arts i la posada en valor de la nostra Universitat com a campus tecnològic, que també agrupa àrees d’investigació relacionades amb les arts i el patrimoni”.

El degà de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València, José Galindo, ha apuntat la “infinitat de docents de la Facultat de Belles Arts de la Universitat Politècnica de València que han participat de la seua constitució i tenen obra en els fons de l’IVAM”. Al capdavant del centre han estat professionals com Tomàs Llorens, Carmen Alborch, Juan Manuel Bonet o el director actual, José Miguel G. Cortés, professor de la Facultat de Belles Arts.

Per a José Miguel G. Cortés, “la concessió d’aquesta medalla és un reconeixement a tota la institució, posa en valor la labor dels homes i dones que treballen en el museu, però també la dels artistes, els comissaris i els visitants que han fet que l’IVAM torne a ser un referent a escala internacional de la cultura i de l’art. El museu ha complit ja 30 anys de vida, té una trajectòria molt consolidada i viu un moment especialment dolç. La crítica, les institucions públiques i privades o el públic, la societat valenciana, tornen a mostrar-se orgullosos de l’IVAM, una de les millors cartes de presentació del nostre territori”.

Per a José Galindo, degà de la Facultat de Belles Arts de la UPV, “la relació que mantenen la Universitat Politècnica de València i l’Institut Valencià d’Art Modern és excel·lent. L’IVAM és realment el motor de les arts valencianes. L’IVAM es mereix rebre una distinció com la medalla de la UPV”.

Amb l’adhesió del MACBA i del Reina Sofía

A la proposta de la Facultat de Belles Arts, s’han adherit els departaments de Dibuix, Pintura, Conservació i Restauració de Béns Culturals i el de Comunicació Audiovisual, Documentació i Història d’Art de la UPV. A més, compta amb el suport del Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) o el Museu Nacional Centre d’Art Reina Sofía, entre altres.

La col·lecció de l’IVAM a la UPV

En 1995 la Universitat Politècnica de València va mostrar per primera vegada al públic el seu Fons d’Art Contemporani. 25 anys després, s’ha pogut veure l’exposició ‘La col·lecció de l’IVAM a la UPV’, una mostra que recull una selecció de 47 obres de 29 artistes, tots docents de la Facultat de Belles Arts i l’Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de la Universitat Politècnica de València.

Amb aquesta iniciativa, s’ha fet visible una relació institucional que també es desenvolupa a través de la Càtedra d’Estudis Artístics i de l’experiència dels tallers de l’IVAM, que ofereixen trobades entre els estudiants universitaris i els artistes que hi exposen.

IVAM, Institut Valencià d’Art Modern

L’Institut Valencià d’Art Modern, IVAM, naix en 1986 amb l’aprovació de la seua llei de creació com a entitat de dret públic per les Corts Valencianes. Té com a objectiu el coneixement, la tutela, el foment i la difusió de l’art modern i contemporani.

L’espai en què s’ubica, el Centre Julio González, és un edifici de nova construcció inaugurat en 1989 en el qual s’exhibeixen els fons del museu junt amb altres mostres de caràcter temporal. Disposa, a més, d’una sala, la Sala de la Muralla, ubicada als soterranis de l’edifici que conserva restes de l’antiga fortificació medieval de la ciutat, i des de 2018 té una subseu a Alcoi.

IVAM Alcoi

L’IVAM Centre d’Art d’Alcoi (IVAM-CADA) s’ha consolidat com un referent cultural, amb programació pròpia i mostres específicament pensades per a la capital de la comarca de l’Alcoià. El museu va nàixer arran del conveni de col·laboració subscrit l’any 2008 entre la Generalitat Valenciana i la Caixa d’Estalvis del Mediterrani. I va ser reobert el novembre de 2018 pel conveni entre l’Ajuntament d’Alcoi amb la Fundació Caixa Mediterrani i l’Institut Valencià d’Art Modern per a passar a ser un centre dependent d’aquest.