L’IVAM presenta Les edicions de l’IVAM. Una història a través de les seues publicacions
València. La sala d’exposicions de la Biblioteca de l’IVAM estrena demà dimecres 24 de febrer una nova mostra titulada Les edicions de l’IVAM. Una història a través de les seues publicacions. Es tracta d’un recorregut pels 27 anys d’història del museu a través d’una selecció entre els centenars de catàlegs, cartells, llibres, fullets, guies, llibres d’artista, revistes o edicions especials que ha publicat l’IVAM.
El material no es presenta d’una manera cronològica, sinó transversal, en sis eixos temàtics atenent a la importància de les publicacions o de les exposicions o accions que representen:
- Llibres de culte. Edicions especials que han arreplegat textos teòrics, monografies i biografies d’artistes, així com catàlegs de xicotet format i edicions cuidades, algunes de les quals estan considerades quasi com a objectes de culte.
- Produccions IVAM. Les grans exposicions sobre temes específics, períodes artístics o històrics que té la particularitat d’haver-se produït des de l’IVAM i que després del seu pas per aquest van visitar altres museus internacionals.
- Grans artistes. Les exposicions que mostren l’obra retrospectiva de diferents artistes, alguns dels quals van tenir, després del seu pas per l’IVAM, un rellançament de la seua producció o bé una constatació internacional de la seua trajectòria.
- Fotografia i disseny. Des dels seus inicis, l’IVAM va donar importància a les exposicions de fotografia de diferents èpoques, així com va saber entendre que determinats moviments o noms propis del disseny, tenien la mateixa importància que un altre tipus d’obres.
- Centre del Carme. La segona seu de l’IVAM, clausurada en 2002, i situada en l’antic Convent del Carme, va donar cabuda a algunes de les exposicions d’art contemporani més interessants que s’han pogut veure a la Comunitat. De caràcter site specific, per aqueix espai van passar artistes d’alt nivell internacional.
- Llibres d’artista. Aquesta última secció arreplega algunes publicacions que aporten la idiosincràsia dels artistes que les van produir o les van manipular per a crear obres úniques i imperibles.
La importància d’aquesta història il·lustrada, però també escrita, editada, dissenyada i promoguda des de l’IVAM no haguera sigut possible sense l’existència, des del seu inici d’un departament de publicacions capaç de conjuminar facetes tan variades com el disseny gràfic, la maquetació, la gestió de recursos d’edició, l’arxiu i la distribució dels seus títols. La mostra arreplega la decisiva contextualització dels catàlegs en la història d’aquest museu d’art modern i contemporani que celebra aquest mes el seu 27 aniversari com Institut d’Art Modern.