L’IVAM participa en un innovador projecte científic per millorar l’experiència del visitant en els museus

El Laboratori de Neurotecnologies LAbLENI desenvolupa junt a l’IVAM un projecte pilot per mesurar l'impacte emocional de les exposicions en els visitants

Nota de premsa

València. L’exposició “Boltanski. Départ – Arrivée” de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha estat seleccionada pel grup de neuroarquitectura LabLENI de la Universitat Politècnica de València per a desenvolupar un projecte pilot de investigació a Espanya. L’objectiu de l’estudi és desenvolupar una eina tecnològica, un model matemàtic, que permeta conèixer l’impacte emocional de les exposicions en els visitants, i així, mitjançant la realitat virtual, poder predir l’estat emocional de les persones a l’hora d’enfrontar-se a certs estímuls visuals.
Aquesta anàlisi, que es desenvoluparà d’agost a desembre, pren com a base l’exposició de Boltanski per la forta càrrega emotiva de les set instal·lacions que conformen la mostra. Unes peces en les quals el pas del temps, l’oblit, l’absència o la mort són els temes principals.
L’experiment consta de dos fases. En la primera, un grup de voluntaris seleccionats visitaran l’exposició equipats amb un aparell de sensors que capten els senyals fisiològics com el encefalograma, la variabilitat cardíaca o la sudoració de la pell. En la segona, es repetirà l’experiment en un entorn de realitat virtual d’última generació desenvolupat pel LabLENI, que tractarà de simular la mateixa exposició en realitat virtual. L’objectiu d’aquesta segona etapa és poder utilitzar la realitat virtual com a simulació de l’experiència emocional artística per a predir, previ muntatge, l’impacte emocional sobre l’usuari. És a dir, generarà virtualment una experiència que permeta crear mapes emocionals per a mesurar l’impacte d’un entorn físic sobre les persones. D’aquesta manera, es pretén preveure i millorar l’experiència dels visitants en un museu.
L’institut i3B està especialitzat en l’anàlisi de l’activitat humana i el desenvolupament de tecnologies innovadores i disruptives que permeten millorar la interacció home-màquina i aconseguir que la tecnologia s’integre de forma natural i invisible en l’activitat diària.

Galeria

Relacionats

Boltanski

05 jul. 2016 – 06 nov. 2016
Exposició