L’IVAM, l’Espai LaGranja, el TEM i La Mutant celebren conjuntament el Dia de la Dansa

‘Dansem juntes!’ proposa 20 activitats per a tot el públic, com una marató de ball, una pista oberta de dansa, una revetla popular, cursos i tallers per a famílies, entre altres

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

NdP Dia de la dansa

La directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Nuria Enguita; la directora adjunta de l’IVAM, Sonia Martínez; el director adjunt d’Arts Escèniques de l’lnstitut Valencià de Cultura (IVC), Roberto García, i el coordinador artístic del Teatre El Musical (TEM), Juanma Artigot, han presentat als mitjans ‘Dansem juntes!’. El programa inclou una vintena d’activitats que tindran lloc del 27 al 30 d’abril per a celebrar el Dia de la Dansa, en col·laboració amb l’Associació Valenciana d’Empreses de Dansa (AVED) i l’Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana (APDCV).

“L’objectiu de ‘Dansem juntes!’ és unir-nos amb la voluntat de donar-hi visibilitat i acostar a tota la societat una pràctica artística importantíssima, potser la més universal de totes. Perquè la dansa involucra els cossos en el seu moviment. El moviment és un llenguatge universal que ens pertany a totes, i que en aquest moment, més que mai, hem de recuperar”, ha declarat la directora de l’IVAM, Nuria Enguita.

La jornada principal tindrà lloc el 29 d’abril, Dia Internacional de la Dansa, en què l’IVAM es transformarà en una pista oberta per a balls diversos. Sonia Martínez, directora adjunta del Museu, ha explicat que “la jornada començarà amb pasdobles, cobles, boleros i cançons de tota una vida per a les i els majors”.

A partir de migdia, l’IVAM presenta una marató de dansa que transformarà el vestíbul en una “pista oberta per a cossos inquiets, ballarins experimentats i amateurs, amb danses urbanes com hip hop, vogue, breakdance i funk amb el Club Mutant (Julia Zac + Inka Romaní) i el DJ Madnel (Manel Ferrándiz)”, ha comentat.
A les 17 hores, la federació femenina de danses africanes animarà les famílies a aprendre i ballar una selecció de diverses coreografies de cultures del continent africà. A continuació, hi haurà balls i danses tradicionals valencianes, com ara jotes, malaguenyes i boleros, que recuperen l’essència de la tradició des del vessant queer i el present.

“Per a acabar el dia ballant, hem programat ‘De la ruta al perreo’. A partir de les 20 hores BIANO ens oferirà una sessió de música electrònica ‘remember’ que ens portarà des dels ambients sonors de la mítica ruta del bakalao fins a les músiques dels nostres dies”, hi afig Sonia Martínez. La programació de l’IVAM es completa amb dos tallers de dansa per a famílies el dissabte 30 d’abril.

LaGranja ha dissenyat un panell d’activitat per al Dia Internacional de la Dansa “amb l’objectiu que ciutadans, associacions, professionals i entitats culturals de l’entorn s’acosten a conéixer l’espai i el que hi succeeix”, ha assenyalat Roberto García, director adjunt d’Arts Escèniques de l’IVC.
S’hi instal·larà un set de gravació de vídeo perquè les persones que visiten LaGranja puguen explicar una experiència destacada de la seua vida relacionada amb el ball: aquell dia que es va fer de dia a la pista, els balls en les reunions familiars, els records d’aquelles danses populars…

Andrea Jiménez dirigirà un acostament al flamenc i altres folklores ibèrics en el taller ‘Pràctiques flamenques en cos i arrel’. També tindrà lloc el taller participatiu ‘Hàbitat’ de creació col·lectiva. Hort-Art proposa una acció amb què la dansa ens torna a la comunitat. Finalment, la jove formació valenciana Fantuka oferirà una selecció de temes del millor repertori de ball popular en una revetla musical. Des d’Amy Winehouse fins als Beatles, passant per Daft Punk, James Brown o Donna Summer, els huit membres de la formació acompanyaran la veu rotunda de la solista Sandra Bueno.

El divendres 29 d’abril, La Mutant, en col·laboració amb l’IVAM, estrena el segon fragment de ‘Jinete último reino’ en el marc de l’exposició ‘Assajos sobre ‘lo cutre’. Lectures de l’arxiu Miguel Benlloch’. Aquesta obra s’estructura en una trilogia de peces escèniques autònomes, que al seu torn són ‘fragments’
d’una obra encara en procés de creació, que posarà fi al projecte iniciat en 2017 per María Salgado i Fran MM Cabeza de Vaca.

Abans d’aquest espectacle, el col·lectiu SinPar presenta ‘Efecto Siam’, una peça curta de dansa contemporània inspirada en la història dels siamesos Chang i Eng Bunker, que explora el concepte d’unió física entre dues persones a través d’un debat mut.

L’altre museu municipal, el Teatre El Musical (TEM), oferirà divendres que ve una jornada amb programa doble i una marató de coreografies per a commemorar el Dia de la Dansa. Així, la plaça del Rosari serà testimoni de ‘LlocJocXoc’, un espectacle de quinze minuts de duració a càrrec de la companyia valenciana La Coja Dansa.
Just a continuació, el vestíbul del TEM acollirà una nova edició de Club Mutant, una marató de dansa en la qual se citaran ballarins de diversos estils per a entrenar i practicar junts. Després de la classe, hi haurà una pista oberta de ball, o ‘open dance floor’, en què els participants del taller podran posar en pràctica el que han aprés, amb la possibilitat que s’hi sume el públic assistent.

Galeria