L’IVAM desembarca al MACA d’Alacant amb obres de Joaquín Torres-García
L’exposició, amb obres pertanyents a les avantguardes del segle XX, s’emmarca en el conveni de col·laboració firmat entre els dos museus
El regidor de Cultura de l’Ajuntament d’Alacant, Antonio Manresa, i la directora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Nuria Enguita, han presentat hui als mitjans al Museu d’Art Contemporani d’Alacant (MACA) ‘Context Avantguardes’, un projecte de diàleg entre la col·lecció de l’IVAM i la Col·lecció Art Segle XX del MACA.
“És una satisfacció plasmar la col·laboració entre el MACA i l’IVAM amb l’exposició de les obres de Joaquín Torres-García, que complementen a la perfecció la Col·lecció Art Segle XX”, ha subratllat el regidor de Cultura sobre l’acord firmat entre les dues institucions museístiques al desembre de 2021. “La nostra col·laboració i treball conjunt continuarà sent part del dia a dia del museu, en considerar imprescindible la unió entre institucions per a oferir als ciutadans unes propostes de qualitat”, ha recordat.
“Gràcies a aquest acord, tres obres de l’artista uruguaià Joaquín Torres-García de la Col·lecció de l’IVAM es podran veure a Alacant juntament amb els seus contemporanis Julio González, Pablo Gargallo, Pablo Picasso, Braque o Juan Gris. Es tracta de tres peces: la pintura ‘Composición’ (1932), la fusta gravada ‘Constructivi grafismo’ (1932), així com la pintura sobre cartó ‘Masque noir’ (1928) que va crear uns anys abans”, ha explicat la directora de l’IVAM.
Les obres de Torres-García, en diàleg amb les obres de la Col·lecció Art Segle XX, “permetran noves lectures sobre els principis de tradició, construcció i universalitat que sostenen el treball d’aquest artista”, en paraules d’Enguita.
La Col·lecció Art Segle XX, donada per Eusebio Sempere, és el pilar del Museu d’Art Contemporani d’Alacant. Està composta per 177 peces entre escultures, pintures, dibuixos i obra gràfica, datades entre els anys vint fins als primers huitanta i és el fruit d’una rigorosíssima labor de selecció i adquisició d’obres dels més grans artistes de la modernitat i les avantguardes del passat segle. L’IVAM, per la seua banda, té una de les col·leccions més singulars d’Espanya del període històric de les avantguardes (1914-1945).
“Volem que els projectes de l’IVAM sobrepassen les fronteres físiques, que el museu supere els límits espacials del seu edifici per a incloure’s en l’esfera del social, escoltant i responent a les necessitats concretes dels ciutadans”, ha conclòs Nuria Enguita.