L’IVAM aposta per una programació gratuïta i per a tots els públics en el Dia Internacional dels Museus

Es pot entrar amb armes al museu? I amb animals marins? S’hi pot dormir? L’IVAM proposa repensar-ne els límits, les possibilitats i les potències

Nota de premsaIVAM Centre Julio González

El dissabte 21 de maig s’allargarà l’obertura fins a les 24 hores amb motiu de la Nit dels Museus

Es pot tocar la trompeta en un museu? I entrar-hi amb animals marins o anar-hi amb bicicleta? Està prohibit no plorar o riure, si una obra t’emociona? Amb motiu del Dia Internacional dels Museus (DIM), l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) proposa, mitjançant una acció dissenyada pel grup Inventari, dins del programa ‘Poliglotía’, reflexionar sobre les possibilitats i els límits relacionats amb el museu, entre altres activitats.

Durant la setmana del 16 al 22 de maig el centre d’art se suma a aquesta jornada festiva amb nombroses activitats gratuïtes dirigides a tots els públics. El 21 de maig l’IVAM també s’uneix a la Nit dels Museus i prolonga l’horari d’obertura fins a la mitjanit, amb propostes com un recital d’òpera, un recorregut a peu -dissenyat per la Societat Doctor Alonso- pel barri del Carme a partir d’eines del teatre, un taller amb l’osteòpata Daniela Cerón, activacions i visites comentades.

El 18 de maig l’IVAM, amb les propostes dissenyades pel grup Inventari, convida el públic amb micròfon obert a revisar quins són els límits i prohibicions del museu: es pot entrar amb armes al museu? Amb animals marins? Amb antiguitats? L’activitat, que porta per títol ‘Las grietas del NO’, es tancarà amb una ‘performance’. D’altra banda, els visitants podran portar al museu qualsevol objecte sobre el qual tinguen curiositat. Per a què serveix una catenària? Com s’utilitza? Pot un ‘boli’ ser un objecte quotidià d’un museu? Els integrants d’Inventari proposen preguntes i imaginacions sobre els objectes que viuen dins de l’IVAM, així com sobre objectes que cada un de nosaltres té a casa.

El 18 de maig, a les 11.30 h, l’IVAM acollirà la representació teatral ‘Petroli’ a càrrec dels alumnes de Batxillerat de l’IES Barri del Carme, un projecte educatiu interdisciplinari impulsat pel museu que pren com a punt de partida la novel·la ‘Júlia’ d’Isabel-Clara Simó.

21 de maig, Nit dels Museus

Amb motiu de la Nit dels Museus l’IVAM ha organitzat un recorregut guiat pel barri del Carme que tindrà el so com a fil conductor. De la mà de la Societat Doctor Alonso i l’alumnat de Batxillerat de l’IES Barri del Carme, s’ha dissenyat un passeig que utilitza eines pròpies del teatre, el cos, el pensament i el cinema.

Una altra activitat que acollirà els dies 21 i 22 de maig serà ‘Cossos capaços’, un taller inclòs en el Programa d’art i context, a càrrec de M. Reme Silvestre i l’osteòpata Daniela Cerón. A través d’exercicis emocionals i psicosomàtics posaran en relació les tècniques manuals de l’osteopatia, el cos i les seues cicatrius, i la nostra pròpia connexió amb el món que ens envolta.

Un recital d’òpera amb els cantants del Centre de Perfeccionament del Palau de les Arts i visites comentades a les exposicions completen el programa de la Nit dels Museus.

Activitats per a famílies

Del 16 al 20 de maig tindrà lloc la clausura del projecte educatiu ‘Torna, Renau!’, dut a terme per l’IVAM junt amb un equip d’artistes urbans i dotze centres educatius. Amb motiu del Dia Internacional dels Museus, l’IVAM acollirà diferents activitats per a famílies com els tallers ‘Tape Park’ i ‘Esperant un joc’. Les xiquetes i xiquets que han participat en ‘L’extraordinari’, una activitat extraescolar d’oci artístic en l’IVAM, també seran els protagonistes d’una jornada en què mostraran el seu treball i els coneixements adquirits amb totes les comunitats que s’han creat entorn d’aquest projecte educatiu.

‘L’IVAM al territori’

Dins de la línia ‘L’IVAM al territori’, la biòloga Luisa Abenza impartirà una conferència el 21 de maig entorn del rastreig d’aus. La xarrada s’emmarca en el cicle ‘Presentes densos’, que aborda el conflicte que viu el Parc Natural de l’Albufera de València.

El 19 de maig l’IVAM inaugura al Museu de Belles Arts de Castelló l’exposició ‘Art en una terra erma 1939-1959’. La mostra reuneix al voltant de 150 obres pertanyents, la majoria, a la col·lecció de l’IVAM, amb l’objectiu d’acostar-se a la diversitat de maneres de fer que va produir un context històric determinant: els finals de la Guerra Civil i de la Segona Guerra Mundial.

Galeria