La Fundació Josef i Anni Albers dona dues obres d’art a l’IVAM
Els dos dibuixos, un creat per Anni i un altre per Josef Albers, formen part de l’exposició que dedica el museu a aquests artistes de la Bauhaus i estan valorats en 850.000 dòlars
València (30.05.22). El Consell Rector de l’IVAM ha acceptat la proposta de donació de dues obres, per part de la Fundació Josef i Anni Albers, per a la col·lecció del museu. Es tracta d’un oli sobre paper realitzat per Josef Albers l’any 1948 i una aiguada sobre paper de diazotípia d’Anni Albers de l’any 1973, valorats ambdós en 850.000 dòlars.
Les dues obres formen part de l’exposició ‘Annie i Josef Albers. L’art i la vida’ que acull l’IVAM fins al pròxim 19 de juny de 2022. La mostra reuneix prop de 350 peces entre pintures, fotografies, disseny i tèxtils, pel·lícules, material documental, així com una selecció de peces de mobiliari de l’etapa de la Bauhaus que representen les fites fonamentals en la carrera d’aquesta parella d’artistes.
La directora de l’IVAM, Nuria Enguita, ha agraït la generositat de la Fundació Josef i Anni Albers, i en especial del seu director, Nicholas Fox Weber, i ha destacat que “Annie i Josef Albers són dos creadors imprescindibles per a entendre l’art del segle XX, amb una gran influència com a artistes, pedagogs i investigadors al llarg de la seua vida”. Aquesta donació enriquirà els fons de l’IVAM “reforçant la presència de dones artistes i de l’avantguarda moderna”, ha apuntat.
‘Study for DO I’ (1973) és el títol de l’obra d’Anni Albers donada al museu. Un dibuix que seria la base d’una sèrie de sis serigrafies en color realitzades per Anni Albers en 1973 a les quals va titular ‘DO I-VI’. En l’obra destaca la disposició de les figures basades en una repetició de triangles que procedeixen de l’impacte dels tèxtils mexicans i peruans sobre el seu art de teixir.
El dibuix de Josef Albers que s’incorpora als fons del museu és un dels estudis de color que va realitzar per a la creació de la seua sèrie ‘Variant/Adobe’. Titulada ‘Color Study for a Variant/Adobe’ (c.1948), aquesta obra és una de les 200 que va produir al llarg de dos anys i que pareixien emergir d’una estructura subjacent en forma de tauler d’escacs que li va proporcionar la possibilitat d’unificar les seues formes, evitant els grans contrastos de llum.
Aquestes dues peces poden veure’s en l’exposició ‘Annie i Josef Albers. L’art i la vida’, en què per primera vegada es presenta a Espanya el treball dels artistes com a parella al llarg de les seues diferents etapes creatives. Una exposició fonamental de dos magnífics representants de l’esperit de la Bauhaus que van compartir la creença que l’art havia d’estar en el centre de l’existència humana.