José Miguel G. Cortés: “L’IVAM no pot viure al marge del que ocurreix en la seua ciutat”

Testimonis de la Ciutat és una mostra documental sobre les lluites de col·lectius urbans a València

Nota de premsa

pdf-nota-post-testimonis-de-la-ciutat

València. El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, i el comissari i subdirector d’Activitats, Álvaro de los Ángeles, han presentat hui als mitjans de comunicación la mostra documental Testimonis de la Ciutat. Activismes Polítics i Culturals en la Comunitat Valenciana en un recorregut per la sala de exposicions de la biblioteca de l’IVAM.

“L’exposició recull les reivindicacions de diversos col·lectius urbans. Un museu com l’IVAM no pot viure al marge del que ocurreix en la seua ciutat i calia donar espai a aquestos col·lectius perquè expressaren la seua lluita”, ha destacat el director de l’IVAM. José Miguel G. Cortés també ha assenyalat que “Testimonis de la Ciutat és un epílog de l’exposició Perdidos en la Ciudad que s’exhibeix fins a juny del 2017 en el IVAM i que mostra una selecció de pintures, escultures, fotografies i vídeos centrades en el fet urbà”.

La mostra recorre més de 40 anys de lluita urbana des de principis dels anys 70 fins avui. “És un fet simbòlic inaugurar aquesta mostra en l’IVAM. No es tracta d’una exposició enciclopèdica perquè no pretenem incloure-ho tot. Tampoc és una crònica d’allò que va ocórrer. La mostra tracta d’analitzar les reivindicacions de diversos col·lectius a partir de conceptes com ara ‘testimoni’, ‘respecte’, ‘herència’ i ‘poder’”, ha explicat el comissari Álvaro de los Ángeles.

La mostra reuneix cartells, fullets, documents i fotografies sobre les demandes de col·lectius com El llit del Túria ES Nostre i el volem VERD, El Saler per al Poble, Salvem el Botànic, El Casal de la Dona, Per l’horta de La Punta, Salvem El Cabanyal-Canyamelar, Abusos Urbanísticos No, Xúquer viu, el sorgiment del Col·lectiu Lambda o l’Associació de Víctimes del metro de València del 3 de juliol de 2006.

“Alguns d’aquests col·lectius han resistit durant dues dècades. En alguns casos no han acabat bé, fins i tot alguns ja no estan amb nosaltres, com és el cas de les víctimes del metre de València. Com més temps es perllonga la guerrilla, més possibilitats de guanyar tenen els col·lectius”, ha comentat Álvaro de los Àngeles sobre les demandes.

La mostra extrau alguns dels exemples més significatius de la societat, la política i la cultura activistes en quaranta anys sobre el territori (les defenses d’espais naturals, canvi de rols d’espais urbans i manteniment de formes de vida autèntiques), la cultura (moviments que han plantejat, des d’accions culturals, la crítica a decisions polítiques i institucionals) i l’artivisme (projectes realitzats per col·lectius que entenen el treball artístic com a compromís sociopolític).

El comissari ha destacat la particularitat de que aquesta mostra “estiga oberta a la participació ciutadana a través d’un correu electrònic: actividades@ivam.es, la idea és ampliar l’exposició amb les aportacions d’altres col·lectius amb l’objectiu de realitzar un arxiu sobre aquestos movimentos urbans”.

Testimonis de la Ciutat. Activismes Polítics i Culturals en la Comunitat Valenciana es podrá visitar en la sala de la biblioteca de l’IVAM fins al 26 de febrer de 2017.

Galeria