José Miguel G. Cortés: “L’IVAM Alcoi s’ha consolidat com un referent en la ciutat”

El museu inaugura La Societat del Rendiment a Alcoi amb projectes específics sobre el passat industrial de la ciutat

Nota de premsa

Nota post IVAM Alcoi_ La Sociedad del Rendimiento

El director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, juntament amb la comissària Sandra Moros, han presentat hui l’exposició La Societat del Rendiment en l’IVAM CADA Alcoi. “Es tracta d’un projecte inspirat en la societat industrial i postindustrial que ha marcat el caràcter i la idiosincràsia de la ciutat d’Alcoi. L’exposició suposa una clara aposta del museu pels creadors contemporanis i per la vinculació amb el territori”, ha explicat el director de l’IVAM sobre aquesta mostra que gira entorn del concepte de societat del rendiment que va encunyar Byung-Chul Han en el seu llibre La sociedad del cansancio.

Amb aquest punt de partida, els artistes Manu Blázquez, Andrea Canepa, Nuria Fuster, Irene Grau, Lluc Mayol, Lorenzo Sandoval i Juan Sánchez plantegen reflexions sobre diferents aspectes relacionats amb la societat del rendiment, com l’organització social derivada del món del treball, l’educació, els conceptes de tensió i equilibri, idees sobre el fracàs i l’èxit, o les diferents maneres de producció.

“L’exposició està plantejada com un recorregut circular que fomenta la idea de moviment continu de la societat del rendiment, al mateix temps que es vincula amb el riu com a eix vertebrador de la ciutat d’Alcoi”, ha comentat la comissària sobre la mostra que estarà en exhibició fins al 22 de març de 2020. El projecte d’Irene Grau (València, 1966) part dels rius de la pròpia ciutat; mentre que Nuria Fuster (Alcoi, 1978) planteja altres maneres d’acostar-nos als objectes. Lorenzo Sandoval (Múrcia, 1980) presenta un treball vinculat amb la indústria tèxtil. Andrea Canepa (Lima, 1980) reflexiona sobre les relacions entre l’oci i el treball i les seues vinculacions amb els sistemes de producció, mentre que en les obres de Manu Blázquez (València, 1978) el cos està present, però sense estar representat. Les conseqüències del desenvolupament del capitalisme industrial podem llegir-les a partir d’un tamís humorístic en els treballs de Juan Sánchez (Múrcia, 1987). I, finalment, Shadow Writing (Fàbrica Col·lectiva) (2019) de Lorenzo Sandoval és una instal·lació específica que sorgeix dels processos de col·lectivització de les fàbriques que es van dur a terme a Alcoi a partir de l’any 1936 i fins a la fi de la Guerra Civil.

El director de l’IVAM, José Miguel G. Cortés, ha destacat en la presentació que “l’IVAM d’Alcoi ja s’ha consolidat com un referent cultural en la ciutat i en tota la comarca durant aquest primer any de vida. L’aposta de l’IVAM per Alcoi és decidida. El centre té una programació pròpia i mostres específicament pensades per a Alcoi. Inaugurar, com ho vam fer, fa un any amb una gran mostra d’Eusebio Sempere de la mà del Museu Reina Sofia va ser tota una declaració d’intencions i una mostra del compromís amb aquesta ciutat. En 2020 aquesta aposta continua vigent i prompte presentarem la programació de l’any que ve, que inclou una gran mostra d’escultura espanyola del segle XX, novament en col·laboració amb el Reina Sofia”.

Relacionats

La societat del rendiment

15 nov. 2019 – 23 ago. 2020
ExposicióIVAM Alcoi

#Activació 4

06 mar. 2020
ConversesEducacióVisitesIVAM Alcoi