En l’IVAM tots els dies són 8 de març

Nota de premsa

PDF Nota Dia de la Dona IVAM

València. Amb motiu del Dia de la Dona que se celebra demà, 8 de març, l’IVAM vol reivindicar la seua aposta per les dones artistes i la necessitat de revisar el discurs predominant en la història de l’art que ha infravalorat el treball de les seues creadores.

En 2017, una de las línies expositives de l’IVAM torna a centrar-se en el treball de dones artistes per a donar-los visibilitat i impulsar la seua presència en els museus. És el cas de les exposicions individuals dedicades a artistes com ara Helena Almeida (Lisboa, 1934), Juana Francés (Alacant, 1924 – Madrid, 1990), Carmela García (Lanzarote, 1964) o la intervenció de Cristina Lucas (Jaén, 1973), creada ex profeso per a ser exhibida en la façana del museu. L’IVAM també dedicarà una exposició enguany a analitzar la producció artística sorgida als països àrabs des de la perspectiva i la realitat de les dones, en la mostra En rebel·lia, que s’inaugurarà al mes de setembre.

Aquesta voluntat de recuperar artistes oblidades o no suficientment reconegudes també es manifesta a través de l’adquisició d’obres de dones per a la Col·lecció de l’IVAM, en la qual representen ja un percentatge del 14% dels fons del museu, amb obres d’un total de 239 creadores.

El 2016 l’IVAM va adquirir obra de vuit artistes, cinc d’elles dones: Yto Barrada, Isabel Oliver, Ángela García, Helena Cabello i Ana Carceller. Un any abans, ja es va aprovar la compra de treballs d’altres dues artistes, Martha Rosler i Gillian Wearing, l’obra de les quals s’havia exhibit en 2015 en el museu.

No solament les creadores prenen les sales de l’IVAM. També altres professionals destacades en l’àmbit artístic internacional estan tenint protagonisme en les activitats del museu. És el cas de les conferències programades per la Càtedra d’Estudis Artístics on ha intervingut ja Frances Morris, directora de la Tate Modern, i intervindran Suzanne Cotter, directora del Museu Serralves de Porto, o Marta Gili, directora del museu Jeu de Paume de París

Segons subratlla el director de l’IVAM, José Miguel Cortés: “aquesta presència que a poc a poc van tenint les dones en museus com l’IVAM posa de manifest l’obligació que tenen les institucions de retornar a les dones al lloc que els correspon i el seu paper innegable com a coprotagonistes de la història de l’art”.