Eixa Cosa Rosa, un oasi de color i natura a l’esplanada de l’IVAM

Els arquitectes Langarita & Navarro i l'artista Jerónimo Hagerman reivindiquen el valor d'allò efímer

Nota de premsa

Nota post Langarita

València. El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, els arquitectes, Langarita & Navarro, i l’artista, Jerónimo Hagerman, han presentat la instal·lació Eixa cosa rosa, una intervenció efímera que romandrà tot l’estiu en l’esplanada de l’IVAM, i que aportarà ombra, seguint criteris energètics i ecològics.

“El col·lectiu Langarita & Navarro i l’artista Jerónimo Hagerman han creat una espècie d’oasi en l’esplanada que reivindica l’accessori, allò efímer, enfront de l’arquitectura permanent que representa l’IVAM”, ha explicat José Miguel G. Cortés.

Eixa cosa rosa ocupa una extensió de 340m2, conformada per 400 plantes d’espècies mediterrànies com els baladres o les ciques revolutes, distribuïdes en quatre illes. Aquestes illes estan delimitades per biorrotllos, composats de fibra de coco, i estan cobertes per una lona rosa que s’eleva en altura sobre la façana de l’edifici i la forma del qual rememora les fulles de les palmeres d’aquest jardí improvisat, fonent-se així amb la instal·lació.

“Segons la nostra teoria podem distingir dues resistències en l’arquitectura: el bust i la pell. El ‘bust’ correspon a la part dura, pesada, inerta, d’un edifici. La ‘pell’ es refereix a tot el que és perible, orgànic, que es podreix o perd amb el pas del temps, com les plantes. Nosaltres reivindiquem eixos teixits blans en l’arquitectura”, ha comentat María Langarita.

L’arquitecte Víctor Navarro ha explicat que l’objectiu del projecte era “transformar un espai públic en un lloc més habitable”. A través d’elements tèxtils i vegetals de gran escala, Eixa cosa rosa canvia la percepció d’aquest espai per a convertir-lo en una estada exterior on realitzar activitats i reclama la importància d’aquella part “de pell” que –encara que desapareix- és la que més recordem d’un lloc.

El títol de la instal·lació al·ludeix al color rosa de les lones, la tela spinnaker utilitzada en els vaixells de vela esportius, un material ignífugo que contribueix a generar una zona humida. El col·lectiu d’artistes ha escollit el rosa “perquè representa valors com la diversitat o la inclusió”, segons ha explicat Jerónimo Hagerman. “Des del punt de vista òptic, el rosa es complementa a la perfecció amb el verd de les plantes i genera un gran contrast amb la façana de l’IVAM”.

Tant els artistes com el director han destacat la funcionalitat de la intervenció com un lloc on realitzat activitats a l’aire lliure, i conviden al públic a “apropiar-se d’aquest espai”.

La instal·lació té un important component de sostenibilitat ja que s’ha realitzat “utilitzant plantes i tibant unes cordes amb consum zero d’energia”, segons han explicat. “El resultat és una intervenció mínima, una xicoteta transformació que, no obstant això, pot canviar la nostra relació amb els altres i amb la ciutat”, ha conclòs el director de l’IVAM.

L’obra de Langarita & Navarro i l’artista Jerónimo Hagerman forma part de la línia IVAM Produeix que promou la creació d’obra de diferents artistes i posa en valor projectes site specific per a alguns espais aparentment no museístics, com la façana,el vestíbul o l’esplanada del museu.

Relacionats

L’IVAM Produeix

14 jun. 2018 – 09 set. 2018
IVAM ProdueixIVAM Centre Julio González