De banderoles publicitàries de l’IVAM a bosses de mà reciclades de disseny
El museu aposta per la sostenibilitat amb un projecte de reutilització de la seua cartelleria exterior en col·laboració amb l’escola Barreira A+D
València (18.04.23). L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) ha col·laborat en un projecte per a donar una segona vida a les seues lones publicitàries amb el Centre Oficial d’Estudis Superiors Barreira A+D. L’alumnat de disseny de moda ha transformat les banderoles de l’IVAM en una col·lecció de prototips de vestits i en les bosses de mà més icòniques del mercat, com el ‘Lady Dior’, l’‘Anton Backpack’ de Loewe o l’‘All Soft’ de Céline.
El material que ha servit per a confeccionar aquests dissenys són les banderoles publicitàries de 14 metres de longitud que anuncien les exposicions en la façana del museu, fetes amb lona microperforada PVC de teixit de polièster, un material de difícil recuperació en la cadena de gestió de residus.
“Donar una segona vida a les lones és una manera pràctica d’incorporar els principis d’economia circular en la gestió de l’IVAM. Reciclar-les suposa un estalvi de més del 50 % en aigua, energia i emissions de CO2. El PVC és un material que, a més, tarda segles a descompondre’s”, explica Sergi Pérez Serrano, gerent de l’IVAM que, a més, indica que “aquesta iniciativa amb el Centre Oficial d’Estudis Superiors Barreira A+D és una mostra de l’important que és generar aliances amb l’entorn per a complir els objectius de sostenibilitat, que han de pensar-se sempre en clau col·lectiva”.
D’aquesta manera, 420 metres quadrats de cartells publicitaris s’han convertit en una col·lecció de bosses de mà sostenibles i en huit prototips de vestits en una nova interpretació del concepte ‘upcyling & recycling’. En aquest cas, el repte per a l’alumnat de l’assignatura Projectes de Moda era treballar amb un material de grans dimensions, tallar-lo seguint un patró específic, experimentar amb el volum i donar una segona vida útil a lones que solen ser rebutjades.