Coproduccions internacionals, artistes fonamentals del segle XX, projectes específics i projecció exterior defineixen la programació del 30 aniversari de l’IVAM

Exposicions dedicades a Fernand Léger, Jean Dubuffet, Zineb Sedira o Paco Roca, marquen l’agenda del museu per a 2019

Dossier

Dossier programació 2019

La programació de l’IVAM per a l’any vinent ve marcada per la celebració del 30 aniversari del museu, amb exposicions especialment rellevants. Destaquen les coproduccions internacionals, com la mostra dedicada a Fernand Léger, en col·laboració amb la Tate Liverpool; la que portarà l’obra de Jean Dubuffet, organitzada amb el MUCEM de Marsella; o la de Zineb Sedira, coproduïda amb el museu Jeu de Paume de París i la Fundació Gulbenkian de Lisboa.

També cal subratllar el projecte específic que el dibuixant valencià Paco Roca realitzarà per a la galeria 6 de l’IVAM, així com la nova lectura de la col·lecció de l’IVAM, amb un recorregut per les tendències més realistes i crítiques de les últimes dècades, els realismes espanyols i el surrealisme. Una doble exposició, posarà el focus l’any d’inauguració del centre 1989, un moment històric especialment significatiu, amb esdeveniments tan simbòlics com la caiguda del mur de Berlín.

L’IVAM albergarà en el Centre Julio González un total de 13 exposicions en 2019, però a elles cal sumar les que el museu valencià portarà a diferents destinacions: Roma, Alcobendas, Barcelona, Xàbia i diferents ciutats de Catalunya, a més de les tres que acollirà el centre IVAM CADA Alcoi.

En el museu MAXXI de Roma (Museu delle Arti del XXI Secolo) presentarà una mostra amb obres de la col·lecció de l’IVAM. Coincidint amb la Fira ARCO de Madrid, el Centre d’Art d’Alcobendas exhibirà una selecció de fotografies dels fons de l’Institut Valencià d’Art Modern. 90 peces del depòsit de Josep Renau viatjaran al Born Centre de cultura i Memòria de Barcelona el mes de juny per a participar en una exposició dedicada a l’artista valencià. A Xàbia s’organitzarà una mostra amb obres de l’holandés Lucebert, que va passar llargues temporades en aquella localitat de la Marina Alta. La mostra Construint nous mons seguirà itinerant pels centres Caixaforum i l’any que ve estarà en els de les quatre capitals catalanes: Barcelona, Tarragona, Lleida i Girona.

Paral·lelament, el museu manté per a 2019, la línia expositiva denominada IVAM Produeix, que té com a objectiu que l’Institut Valencià d’Art Modern siga també generador d’obres d’art, i no solament un contenidor en el qual exhibir treballs ja existents. Per a la intervenció en la façana de l’edifici, s’ha demanat la participació de dues dones artistes: Soledad Sevilla (València, 1944), que realitzarà la seua intervenció al gener, i Carmen Calvo (València, 1950), que la farà al setembre. El col·lectiu d’arquitectes alacantins ARANEA, seran els encarregats de dur a terme la intervenció de l’esplanada durant els mesos d’estiu.