Adrián Torres: “Transition és una instal·lació que serveix d’escenari, taller o zona de descans per a l’IVAM”

El museu presenta un projecte efímer per a l'esplanada que estarà instal·lat fins al mes d'octubre

Nota de premsa

Nota_Post_ATorres

València. El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés, i l’arquitecte Adrián Torres Astaburuaga (València, 1982), han presentat hui Transition, la intervenció arquitectònic-artística efímera que se situa en l’esplanada de l’IVAM fins el pròxim mes d’octubre.

Es tracta d’un projecte per a transformar l’entrada del museu en un espai més habitable, més verd i més interactiu. Per a l’IVAM és una prioritat participar en el debat sobre l’ordenació dels espais públics de la ciutat i ampliar els límits del museu cap a zones no habituals, com és el cas de l’esplanada”, ha destacat el director de l’IVAM.

Aquesta intervenció forma part de la línia d’actuació artística denominada IVAM produeix que compta amb artistes que realitzen una obra ex profeso per al museu i que romanen exposades durant un període limitat. “Volem comptar amb la col·laboració d’artistes que poden aportar alguna cosa a aqueix debat sobre els espais públics”, ha explicat José Miguel G. Cortés.

La peça porta per títol Transition perquè és la noció que vivim en aquests temps convulsos. La construcció contínua del present és el concepte que està darrere d’aquesta intervenció”, ha comentat Adrián Torres sobre la seua instal·lació, que pot recórrer-se en el seu interior. “Volem que la peça funcione com a escenari, àgora, taller, plataforma d’exposició o simplement punt de descans”, ha assenyalat.

Aquesta noció de transició o evolució geomètrica impregna el projecte que estableix una triple transició ja que s’incorpora una variació geomètrica des d’un patró ortogonal fins a una disposició obliqua o triangular, aparentment caòtica. El resultat és una instal·lació que ocupa 100 m2 i té una longitud de 25m composta per diverses plataformes i realitzada amb estructures de fusta inspirades en el chidori, la tradició japonesa d’assemblatge de sostres de fusta, i també en el mikado, l’ancestral joc de destresa amb varetes de diversos colors.

L’arquitecte ha explicat que les premisses a l’hora de dissenyar la instal·lació eren que la peça fóra “funcional, que dotara d’ombra a l’esplanada, que proporcionara un espai d’interacció social i vegetalització”. Per aquest motiu les plataformes configuren un xicotet jardí de plantes crases o suculentes, juntament amb algunes espècies arbòries adaptades a clima d’extrema calor com el de València.

Torres també ha destacat que “Transition és una instal·lació pensada perquè tinga una segona vida. La idea és que quan finalitze la seua exposició a l’IVAM es pot traslladar i servisca per a activar un altre espai públic”.

El director de l’IVAM ha recordat que tots els estius es realitzarà una intervenció diferent en l’esplanada del museu amb l’objectiu que els visitants puguen romandre en aquest espai tan emblemàtic i es convidarà a artistes, arquitectes i/o col·lectius formats per diferents professionals que puguen aportar idees per a transformar aquest espai públic.