Últims dies per a visitar l’exposició «Els exilis de Renau» a l’IVAM
El museu organitza recorreguts comentats gratuïts de la mostra els dies 2 i 8 de gener
L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) acull fins al pròxim 9 de gener l’exposició «Els exilis de Renau». La mostra revisa la trajectòria de l’artista Josep Renau
(València, 1907-Berlín Est, 1982) durant dos dels períodes històrics menys coneguts dins de la seua producció artística: el Mèxic de l’exili, on va treballar amb el gran muralista David Alfaro Siqueiros, i l’Alemanya de l’Est, després d’eixir d’Espanya al final de la Guerra Civil.
Comissariada per Joan Ramon Escrivà i Josep Salvador, l’exposició està conformada per dos centenars de peces, algunes monumentals, entre fotomuntatges, murals, pintures, cartells i pel·lícules. La majoria de les obres procedeixen dels fons de la Fundació i Arxiu Renau depositats en l’IVAM, però també compta amb material cedit d’altres organismes públics i col·leccions privades.
Amb motiu de l’exposició, l’IVAM ha organitzat visites comentades gratuïtes a la mostra el diumenge, 2 de gener, a les 12h, i el dissabte i 8 de gener a les 18h. Aquest recorregut s’inicia en l’exili a Ciutat de Mèxic, on Renau es va integrar en el moviment del muralisme mexicà i va fundar el taller Estudio Imagen/Publicidad Plástica, en el qual van treballar també Manuela Ballester i altres membres de la família. Allí va iniciar la seua coneguda sèrie The American Way of Life.
El recorregut finalitza amb l’exili en la República Democràtica Alemanya, en el qual es posa l’accent en la implicació de Renau en projectes vinculats a l’arquitectura i l’urbanisme socialistes, com són la ciutat d’Erfurt o la de Halle-Neustadt.
Amb motiu de l’exposició, l’IVAM ha organitzat en els últims mesos nombroses activitats entorn de Josep Renau, com un seminari internacional o una trobada de wikipedistes per a editar articles relacionats amb l’artista en la popular enciclopèdia digital.