Ulls de mar
L’exposició està formada per un conjunt de 19 obres creades expressament per a esta exhibició per 14 artistes contemporanis: Kcho, dEmo, Paul Schütze, Marina Núñez, Adriana Varejão, José Manuel Ballester, Martín Chirino, Miquel Navarro, Carmen Calvo, Bernardí Roig, Jorge Pineda, Eugenio Ampudia, Alberto Corazón i Esther Pizarro. En les seues obres aborden el corpus conceptual i la imatgeria característica de l’esport marítim i els seus artefactes: l’aigua, la velocitat, la precisió, el treball en equip, etc.
Les obres s’exhibixen en diversos espais, com la façana de l’edifici, l’esplanada davant del museu, el vestíbul d’entrada i la galeria 8. Davant de l’escenari esportiu que oferix un dels esdeveniments esportius més rellevants, la Copa de l’Amèrica (America’s Cup), l’IVAM i la Fundación Arte Viva han coproduït esta exposició en què cada un dels artistes contemporanis seleccionats mostra la seua estètica personal i el seu interés artístic cap a l’univers marí, amb la creació d’este conjunt d’obres que exploren l’univers icònic que el mar ha oferit al llarg dels segles a l’imaginari artístic dels hòmens.
Tots els artistes participants han manifestat el seu interés artístic per l’univers marí des d’una estètica personal de manera que, tant les temàtiques com els llenguatges creatius, han generat un resultat plural, de gran dinamisme i experimentació absolutament contemporani. Moltes són les formes i les mirades que l’aigua ha oferit i ofereix actualment en totes les disciplines artístiques, bé de manera directa o ben indirecta, sota l’influx de la seducció que aquesta produeix entre els artistes. Els ports, els visitants de l’ahir i del hui, les seues vicissituds, poètiques i metàfores es desprenen i naveguen per aquesta exposició on els mitjans artístics triats per a expressar els continguts, passen pel vídeo art, l’escultura, la pintura plàstica, la fotografia, instal·lacions…
En aquesta poètica, sembla lògic que tots els artistes que formen part d’aquesta mostra s’hagen vist influenciats per la màgia de les seues aigües, per les seues llegendes, per la seua lluentor i per la seua llum, pel seu contrastos entre la calma i el tumult, demostrant que l’art no ha romàs alié a aquest cúmul de sensacions que ha transformat en originals estètiques. L’aigua, per a aquests artistes que hui ens acompanyen, és valorada com a símbol, com a inspiració i, sobretot, com a element creador. La mar ha fet créixer a aquesta ciutat de València, una vegada i una altra al llarg dels segles, i l’ha convertida en escenari de llibertat i obertura a altres cultures.