La _________ del pueblo, Makea Tu Vida
La Puebla de San Miguel, Rincón de Ademuz
CONFLUÈNCIES. Intervencions artístiques als pobles de la Ruta 99
Emmarcat a la comarca del Rincón de Ademuz, el municipi de La Puebla de San Miguel és un poble d’alta muntanya, epicentre del parc natural del mateix nom. La diversitat de paisatges que ofereixen la seua orografia muntanyenca i les seues esplèndides formacions forestals, ho converteix en destinació de nombrosos visitants que acudeixen els caps de setmana i en vacances a recórrer els seus camins i senderes. Té una gran plaça on es troba l’Ajuntament i l’Església parroquial de San Miguel Arcángel, la qual fa anys que els veïns i les veïnes reivindiquen la seua urgent rehabilitació.
Durant la nostra estada a La Puebla de San Miguel treballem des de l’observació i l’escolta activa, passejant pel poble i els seus voltants, coneixent els espais i llocs que anaven emergint de les converses que vam mantindre amb alguns habitants de la població i d’altres municipis pròxims. Aquests recorreguts i relats ens dirigien una vegada i una altra a reprendre el fil de la intervenció prèvia realitzada en el municipi de Sacanyet. Allí, un gegantesc banc concebut com a senyal i lloc de descans planteja el qüestionament sobre com i perquè revalorem els recursos del mateix entorn, i posem sobre la taula l’indubtable conflicte entre la imatge romàntica i la realitat quotidiana de ser del poble.
La intervenció es materialitza en una bancada de fusta situada en la plaça del poble a l’ombra de l’església, amb una inscripció gravada que declara «La _______ del pueblo». Un missatge incomplet obert a la lliure interpretació. Un buit que parla d’espais que demanden la seua recuperació, potser amb nous usos, per al gaudi quotidià, la trobada i la celebració. Un banc en la plaça on ajuntar-se.
Pots descarregar ací més informació sobre la nostra intervenció a la Pobla de Sant Miquel.
Makea tu Vida (València) és un col·lectiu que treballa en el territori que existeix entre els mons del disseny i l’ecologia. Les seues pràctiques van dirigides a fomentar el disseny obert, l’intercanvi de coneixements i la creativitat col·lectiva, aplicats a la reutilització en diferents contextos i situacions.