Barbara Eichhorn-Wenzel Ziersch

ExposicióIVAM Centre Julio González

L’IVAM presenta a la sala de la Muralla l’exposició conjunta de les obres dels artistes gràfics Barbara Eichhorn i Wenzel Ziersch.

Barbara Eichhorn

Naix el 1965 a Freising (Alemanya). Estudia tècniques de tapisseria, pintura i grafisme a l’Escola de Belles Arts de Viena. Viu i treballa a Viena. Com ella mateixa diu, “jo dibuixe allò que hi ha davant dels meus ulls.” Els seus intimistes dibuixos de persones del seu voltant familiar o de frondosos boscos a carbonet parteixen de fotografies, pròpies o obtingudes de periòdics o revistes, que li serveixen com a llibreta de notes per realitzar els posteriors dibuixos. La major part del treball de Barbara Eichhorn està realitzat sobre paper; això no obstant, durant els últims anys s’ha especialitzat en la realització de dibuixos directament sobre la paret. Un exemple és el recent dibuix realitzat a les parets de Mass MOCA, North Adams (Estats Units), amb motiu de la seua mostra Uncommon Denominator. El fet d’utilitzar la paret a manera de gran tela per dibuixar-hi els seus paisatges i boscos li ofereix la possibilitat de mostrar-los amb una grandiositat i una magnitud que el paper, com a suport, no li permetria. Expressament per a aquesta mostra, Barbara Eichhorn realitzarà una intervenció directament sobre la paret de la sala de la muralla. Aquesta instal·lació estarà acompanyada d’una selecció de dibuixos.

Wenzel Ziersch

Es tracta de la primera exposició dedicada, no només a Espanya sinó també en un museu, a aquest artista nascut el 1965 a Munic. Wenzel Ziersch no dibuixa, sinó que escriu les superfícies dels seus quadres. A través de la minúscula escriptura, les ombres i les tonalitats agafen forma lentament en els quadres. Dibuixant amb l’escriptura, minuciosament i detalladament, repeteix una vegada i una altra fragments de textos, bé notícies tretes dels periòdics, bé passatges de la Bíblia, sobre papers, teles, espills o vidres que donen com a resultat unes superfícies quasi monocromes, en les quals els negres, grisos i blancs s’entremesclen lleugerament. Són significatius els títols d’algunes de les seues sèries, com per exemple La paraula es va fer quadre o Inscripcions, en les quals transcriu, amb una acurada minuciositat i quasi monacal perseverança, passatges del llibre dels Corintis. Amb l’ajuda d’un llapis fi o d’una punta d’acer “embenats” per protegir les seues mans, escriu o rasca sobre el vidre, una vegada i una altra, la mateixa frase fins que el text cobreix totalment la superfície del quadre, la lectura del qual és gairebé impossible. L’exposició que presenta l’IVAM inclourà una selecció de vint obres sobre diversos suports (vidre, paper, taula) realitzades amb llapis, retolador, tinta o amb punxó d’acer, amb el qual rasca la tinta xinesa de la superfície de vidre