L’edició com a pràctica forense

La biblioteca negra, amb Gabriela Halac i Lluc Mayol

MediacióIVAM Centre Julio González

Amb motiu de la presentació de la programació educativa de l’IVAM per al curs 23-24, i seguint la línia de recerca editorial des de les pràctiques educatives en art contemporani -que desenvolupem en projectes com Moguda!-, Gabriela Halac i Lluc Mayol presenten i activen La biblioteca negra. Aquesta biblioteca es forma a partir de llibres, cossos, procedents del que és excedent, els seus volums han estat fermentats per altres textos i es resisteixen a ser llegits. Busquen asil, sostre, i pretenen okupar, infiltrar-se, a biblioteques públiques, privades o inclassificables. Són llibres compostats, cossos que conviden a la desescriptura per esdevenir juntament amb la despulla de les seues antigues necessitats i funcions, La biblioteca negra convida a un altre llegir i un altre escriure. Prové de llocs desconeguts, no pas per estranys sinó per difícils de determinar.

La biblioteca negra ha emergit gràcies a una convocatòria pública d’aportacions, on s’han buscat llibres excedents, llibres que es van imprimir, distribuir o vendre sense possibilitat de ser llegits. Llibres que, per alguna raó, sobren. Llibres que romanen tancats, en una espera infinita, marginats o destinats a la seva destrucció. Sense importar-ne la mida, ni el tipus de paper ni les tintes o manipulats que li donen forma. Només importa que siguen llibres que no han estat llegits ni, probablement, ho seran mai.

Gabriela Halac i Lluc Mayol presentaran una acció a partir de la presentació d’una sèrie d’objectes de referència del projecte de La biblioteca negra, a partir dels quals es visibilitze l’esdevenir del procés d’aquest projecte d’edició expandida, alhora que proposen reflexions sobre les nocions de llibre-cos o llibre-performance. Finalment es presentaran alguns dels volums excedents que formen part del fons de La biblioteca negra com a cossos físics, parant atenció als aspectes de vulnerabilitat, fragilitat i potència que els defineixen.

Relacionats

Benvingut curs 2023-2024!

07 set. 2023
Centres educatiusFamíliesProfessoratIVAM Centre Julio González

Programació educativa curs 2023-2024

01 set. 2023 – 30 jun. 2024
Centres educatiusProfessoratIVAM AlcoiIVAM Centre Julio González