El món a l’inrevés. Un taller amb Oriol Vilapuig

Aucas, ombres i subversió a les aules, en el marc de l'exposició popular

Centres educatiusInfantilIVAM Centre Julio González

A partir de la revisió que Pedro G. Romero planteja de la col·lecció de l’IVAM, travessada per la idea del popular i de la ruptura de binomis com el d’alta i baixa cultura, art i folklore, etc., Oriol Vilapuig planteja un acostament al món popular a través dels ulls de la infància. Partint de les aucas populars de “El món a l’inrevés”, l’imaginari del qual enllaça amb ritus i formes ancestrals d’expressió consolidades al llarg del segle XVIII, es desenvoluparà un taller d’artista per a explorar, al costat de l’alumnat d’Educació Primària, accions que qüestionen l’ordre establit, que giren i subverteixen la lògica imperant, i que introdueixen, també, un ús crític de la imatge, posant del revés els dogmes socials i polítics.

Durant una jornada de treball i reflexió a l’aula, s’abordaran conceptes i dinàmiques que parteixen del popular per a, a partir del auca “El món a l’inrevés”, imaginar i donar visibilitat a eixa possibilitat de donar la volta a l’ordre i la lògica del món.

Mitjançant la creació i interpretació d’una posada en escena plena de fantasia crítica i humor, amb format de teatre d’ombres, l’alumnat s’endinsarà en l’elucubració d’altres imaginaris possibles. A més, en una sessió oberta al públic i a la resta de la comunitat educativa, l’alumnat mostrarà una projecció de l’esdevingut durant la jornada creativa i la seua producció final. D’esta manera es generarà una posada en comú que ens permeta compartir tant els resultats del taller com els seus modes de fer, alçar gestos per a pensar-nos des d’un altre lloc, utilitzant ací el joc i la paròdia com a operacions subversives que neguen i afirmen al mateix temps.

 

Oriol Vilapuig (Sabadell 1964) és llicenciat en Belles arts per la Facultat de Belles arts Sant Jordi de la Universitat de Barcelona. Desenvolupa un treball com a autor en la pràctica artística incidint fonamentalment en com es constitueixen i operen les imatges en la construcció d’imaginaris. Impulsor i coordinador dels tallers lliures d’Art de l’escola Illa de Sabadell on imparteix, entre altres iniciatives, com a professor de dibuix i tallers d’arts per a la infància. Ha realitzat tallers de formació pedagògica (al costat de Xavier Garriga) en diferents centres educatius i entitats (mantenint una relació més estable amb el servei educatiu del Museu Picasso de Barcelona (2011-2021). Actualment imparteix l’assignatura de dibuix en el grau en Belles arts de la universitat BAU de Barcelona. Els seus treballs han pogut veure’s en La Virreina Centre de la imatge de Barcelona, Museu Nacional d’Art de Catalunya, Museu d’Art contemporani de Barcelona, entre altres.

Relacionats

popular

05 oct. 2023 – 14 abr. 2024
Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González