Taller didáctic “Jasper Johns”
El taller didàctic que l’IVAM ha organitzat amb motiu de l’exposició “Jasper Johns. Les empremtes de la memòria” recrea el procés creatiu d’aquest genial artista en la seua obra gràfica.
El taller didàctic, al qual s’accedix a través d’una gran diana, explora el món tipogràfic de Jasper Johns. El seu interior, on s’escolta música del compositor Morton Feldman, amic de Jasper Johns, està configurat com un espai de color roig i de forma circular, amb una gran diana de brillants colors blaus i groc dibuixades en el sòl. Sobre aquestes sinuoses formes se situen les taules que reproduïxen una obra de Jasper Johns sobre els nombres.
En el procés de treball, que seguix pautes semblants a les quals Jasper Jonhs n’empra en les seues composicions, s’utilitzen els colors primaris: roig, blau i groc així com els anomenats no colors: blanc, gris i negre. Aquestos colors s’apliquen per mitjà de ceres greixosas amb una textura semblant a l’encàustica, tècnica emprada per Jasper Johns en moltes de les seues pintures, consistent en una mescla de pintura amb cera calenta. D’aquesta mescla s’obté com a resultat un empastat que aporta una certa consistència a la pintura i permet perfilar les línies de nombres, lletres o dianes. Una vegada treballat el fons de la composició, els participants del taller traslladen el paper sobre una caixa tipogràfica i fregant amb una barra de cera marquen els nombres, d’una manera semblant a la qual n’aplicava Jasper Johns amb plantilles industrials que utilitzava en la composició de les seues obres. Una vegada transferits els nombres a la composició es pot emfatitzar els traços i superposar més cera en aquells llocs que ho requerisquen.
L’obra gràfica de Jasper Johns és immensa, tant en el terreny del gravat sobre coure com en la pràctica de la litografia. A imatge de Picasso i de Matisse, el treball de l’estampa és omnipresent en el seu treball quotidià i, com a gravador eminent que és, ha ampliat i modificat els límits de les tècniques que ha emprat. En les obres que figuren en l’exposició, l’artista posa el seu accent sobre símbols de comunicació no verbal que apareixen de manera recurrent en la seua producció artística.
Des dels seus primers treballs Jasper Johns ha tractat de trobar un límit, buscant les situacions successives en què la imatge, mentres perd la seua integritat, contínua sent percebuda com a tal. L’extraordinària invenció que demostren les obres dels anys 1950 sobre el tema de les banderes i les dianes prefigura les investigacions d’artistes conceptuals posteriors i també està en l’origen de les seues xifres i alfabets. En caselles regulars, producte de la metòdica divisió de la superfície del quadre, Jasper Johns va inscriure lletres o xifres amb plantilles que suprimien tota investigació en la grafia de la mateixa manera que la desfilada alfabètica i numèrica desafia qualsevol noció de discurs i configura una espècie de neutralitat visual
A partir de 5 anys
25 persones
De dimarts a divendres d e 09:30 – 13:30 h. i de 15.30 – 18:30 h. Grups escolars previa citació. Diumenges passes a las 11:00 h., 12:00 h. i 13:00 h.
Durada del taller: 1 h. 30 min. per grup.
Els tallers estèn destinats a tot tipus de públic: escolars, instituts, adults, centres ocupacionals, etc.
Telèfon d’informació i reserves 96 3365913