Seminari Internacional sobre Manuela Ballester

En col·laboració amb el Centre Cultural La Nau i l'exposició 'Manuela Ballester. Pintar enfront de tot' comissariada per Carmen Gaitán Salinas. #IVAM35

ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

En el marc de l’exposició Manuela Ballester. Pintar enfront de tot (Centre Cultural La Nau), l’IVAM organitza aquest seminari internacional que explorarà diversos aspectes tangencials de la carrera de l’artista. Coordinat per Carmen Gaitán Salinas, comissària de la mostra i editora del catàleg, aquest esdeveniment pretén oferir una mirada polièdrica de la figura de Ballester, facilitant una comprensió més profunda de la complexitat, la rellevància per a l’art espanyol i internacional, i la capacitat per sobreeixir al desafiant entorn creatiu que enfrontaven les dones.

Tant l’exposició com el catàleg que l’acompanya estan concebuts com un homenatge a la vida i l’obra de Ballester, coincidint amb el trenta aniversari de la seua mort, i revelen la profunditat i diversitat de la seua producció a través d’un recorregut meticulós per col·leccions de diversos països, especialment aquells on va residir: Espanya, Mèxic i Alemanya. Durant cada etapa, la pràctica artística de Ballester es va diversificar en diferents llenguatges, tècniques i temàtiques, incloent-hi nombroses col·laboracions transnacionals. L’exposició inclou una selecció àmplia de pintures, dibuixos, il·lustracions, cartells i figurins, acompanyats de fotografies, publicacions i documents d’arxiu. Aquests materials proporcionen una perspectiva única sobre com, fins i tot en les circumstàncies més desafiadores de l’exili, Ballester va aconseguir compaginar la seua carrera artística prolífica amb les responsabilitats de ser mare d’una família nombrosa.

Aquest seminari, que comptarà amb la participació de persones expertes i acadèmiques que aportaran diferents perspectives sobre l’artista, no només aprofundirà en la contribució artística enlluernadora de Manuela Ballester, sinó que també celebrarà la força i resiliència d’una dona que va navegar amb destresa per les complexitats del seu temps. S’explorarà com la seva vida i obra reflecteixen i desafien en certa mesura les condicions històriques i socials de la seua època, oferint així una visió integral del llegat. Aquesta trobada és una oportunitat única per redescobrir i apreciar la rellevància de Manuela Ballester al panorama cultural valencià, la modernitat espanyola i el context internacional, subratllant el seu impacte en la història de l’art i el seu paper com a model i referència per a futures generacions de (dones ) artistes.

 

PROGRAMA:  

Centre Cultural La Nau 

A càrrec de Carmen Gaitán Salinas

Pots inscriure’t ACÍ

Auditori Carmen Alborch – IVAMLliure fins a completar aforament

Impartida per Carmen Gaitán Salinas  

Participen Mª del Carmen Agulló i Clara Solbes. Modera Josep Salvador

Participen Manuel Aznar, Michel Otayek i Alejandra Vela. Modera Ester Alba  

Participen Liliane Cuesta Davignon, Ute Seydel i Miguel Cabañas Bravo.  Modera Carmen Gaitán Salinas

  • 19h – Clausura en La Nau amb una performance de Lucía Peiró. Més informació, ací .

 

*Si s’acudix al 80% de la jornada, es pot expedir certificat d’assistència

Relacionats

València i el seu impacte en la vida de l’artista

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

La pàgina, suport indispensable per a Manuela Ballester

20 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González

Interessos culturals i compromisos polítics

05 jun. 2024
ConversesSeminarisIVAM Centre Julio González