Seminari-Taller Visualidades críticas II

Visualidades descoloniales y maniobras de resistencia: un diálogo transatlántico

SeminarisIVAM Centre Julio González

En el context de les actuals societats de la imatge i la cibercomunicació, l’abundància i influència dels dispositius visuals articula la complexitat de les ideologies culturals dominants. La configuració de les maneres de veure i d’entendre la realitat socioambiental organitza, classifica i regula invisiblement formes, cossos, poders i institucions -inclosa l’acadèmica-. En aquesta tessitura, la localització difusa de les pràctiques artístiques contemporànies ens ha possibilitat resituar estratègicament l’exercici crític de la visualitat. La descolonització de la mirada ha passat de ser una metàfora epistèmica (com generar un altre tipus de coneixement) a constituir-se en un procediment material, una manera activa de provocar canvis en la producció del sentit comú. Assumir aquest repte des d’un projecte d’investigació acadèmic suposa analitzar l’auge i la crisi del model civilizatoro hegemònic (neoliberal), la mecànica destructiva del qual ens situa en un moment de profunda i creixent desigualtat. La mercantilització de la vida humana i no humana ha arribat a nivells insospitats, situant en un escenari crític la sostenibilitat de la reproducció social i ecosistèmica. La descolonització implica el qüestionament i el desmuntatge de les relacions de poder i de les formes de coneixement eurocèntriques de la institució universitària, que fomenten la perpetuació de jerarquies de classe, ètniques, sexuals, geopolítiques i de gènere. El reconeixement de les relacions d’inter i ecodependència que caracteritzen la nostra relació amb el món només pot fer-se efectiu si som capaços de revertir les dinàmiques del colonialisme, el capitalisme i el patriarcat. Des d’aquest diagnòstic, aquest seminari pretén aportar pistes per a generar una mirada combativa enfront de l’emergència dels neofeixismes i el destropopulisme. Donada la nostra situació geocultural, ens sembla important generar un diàleg “transatlàntic” entorn de les possibilitats de desviar la producció de “sentit comú” i a les potencialitats del treball crític des dels espais de l’educació universitària. Amb la intenció de detonar la discussió col·lectiva, el seminari partirà d’una conferència i un taller amb Rian Lozano, els continguts del qual poden consultar-se més a baix. Durant el transcurs del mateix tractarem de respondre a dos blocs-bateria de preguntes concretes:

Com aprendre a desmuntar les estratègies mediàtiques de la colonialitat dels nous feixismes? N’hi ha prou amb desconfiar de les imatges suposadament transparents que documenten la realitat que aquests feixismes produeixen? Com desnaturalitzar el sentit comú que, emmascarat per la neutralitat de les imatges, disciplina invisiblement imaginaris, cossos, poders i institucions? Com desmuntar les seues retòriques d’estetització de la violència, que persegueixen una recepció passiva? Com analitzar el camp del visible on escapoleixen o disfressen, a través de les tecnologies visuals, els seus patrons d’identitat? Com revelar la seua producció de violència encoberta amb arguments històrics?

Com retornen la mirada el «refugiat», el «sense papers» o el «migrant desaparegut» des de la seua condició d’invisibilitat/ inintel·ligibilitat? Quina llibertat de maniobra posseeixen per a això? Com generar una política visual que situe la seua imatge més enllà de l’atribució de la condició de víctima i de la possibilitat d’autorrepresentació? Com podem des de l’activisme, les pràctiques artístiques o la teoria crítica, visibilitzar en l’imaginari col·lectiu relacions recíproques i col·laboratives basades en la vulnerabilitat i interdependència? Com recompondre el teixit de vida assumint allò que ens és comú, però també les asimetries implicades per la divisió entre ciutadania i migració? Quines resistències s’estan produint des dels diferents àmbits geocorpopolitics per a combatre la realitat viscuda de l’exclusió? Com reconstruir subjectivacions col·lectives fortes de resistència per a remeiar la situació en què ens trobem?.

Organitza:

Projecte I+D+i “Visualitats crítiques: ecologies culturals i investigacions del comú” (HAR2017-82698-P, Facultat de Belles arts, Universitat Complutense de Madrid), en col·laboració amb l’IVAM.

Coordina: Teresa Marín, Belén Romero i Jaime Vindel.

Lloc: IVAMlab.

Data: 28 de juny de 2019

Horari: d’11.00 a 14.00 hores i de 15.30 a 19.00 hores.

Entrada: gratuïta mitjançant inscripció prèvia (requereix confirmació).

Aforament: 40 places.

Inscripció: mitjançant l’enviament d’un email a visualidadescriticasucm@gmail.com indicant nom i cognoms del sol·licitant i explicant breument les seues motivacions per a participar (màxim 300 paraules).

Termini d’inscripció: fins al 7 de juny

Selecció de participants: s’enviarà un email de confirmació als participants el 15 de juny.

Idioma: castellà.

Dirigit a: estudiants, artistes, activistes, professors i investigadors amb interés especial pels continguts del programa, així com per la seua trajectòria o experiències en aquests; persones amb trajectòries o experiències migrants i/o racialitzades, i/o generitzades, que estan interessades a reflexionar sobre les seues vivències.

Programa:

11.00 hores: presentació del seminari-taller. Teresa Marín, Belén Romero i Jaime Vindel.

11.20 hores: conferència a càrrec de Rian Lozano.

12.00 hores: taula de discussió.

14.00 hores: descans.

15.30 hores: taller a càrrec de Rian Lozano.

18.30 hores: reflexions finals.

Activitat inclosa en el programa: Conferència/taller amb Rian Lozano

+ Informació sobre el taller i quadern de trreball amb textos en pdf, en aquest enllaç:

http://www.visualidadescriticas.net/visualidades-descoloniales-y-maniobras-de-resistencia-un-dialogo-transatlantico/