Radicantes

Dansa i altres espècies. Novembre 2019

AltresEscèniquesIVAM Centre Julio González

 

Radicants pretén consolidar un espai d’investigació, experimentació i reflexió entorn del cos, un camp semàntic obert en el qual l’acció i el moviment adquireixen tot protagonisme. Un dispositiu dissenyat per a compartir l’acte creatiu en viu.

La sessió del 9 de novembre està consagrada a la temàtica Homo ludens. Amb això pretenem explorar les dimensions de l’esfera lúdica de l’ésser humà i la seua capacitat per a conformar subjectivitats i experiències.

“Sense cert desenvolupament d’una actitud lúdica, cap cultura és possible”
Johan Huizinga

Un projecte de Rocío Pérez, Tatiana Clavel i Mireia Ferrer Álvarez.

Participants: Idoia Zabaleta, Macarena Recuerda, Amalia Fernández.

 

Idoia Zabaleta. Coreògrafa. En la Facultat de Biologia es va especialitzar en ecosistemes i dinàmica de poblacions. Estudia nova dansa i improvisació en els anys noranta. Treballa amb la companyia Mal Pelo entre 1995 i 1999. Des de l’any 2000 crea el seu propi treball col·laborant amb altres artistes i investigadores com Isabel de Naverán, Filipa Francisco, Antonio Tagliarini, Ixiar Fregues, Sofia Asencio entre altres. El seu treball ha pogut veure’s en festivals i trobades d’àmbit internacional. Des de 2008, construeix i governa juntament amb Juan González, l’espai de creació i residències artístiques AZALA, situat en el mateix poble on viu.

 

Macarena Recuerda Shepherd. Em forme en arts escèniques i audiovisuals. Encara que estic llicenciada pel Institut del Teatre, la qual cosa realment m’interessa són els projectes participatius que tenen com a objectiu crear noves formes de trobada amb l’art. Des de l’any 2012 la meua investigació gira entorn del rol de l’espectador. Invent nous espais per a jugar, crear i pensar en companyia. He realitzat els següents projectes: 2011 That’s the story of my life. Pel·lícula en directe. 2012 Greenwich Art Show. Documental en directe. 2013 Whose are those eyes? Site specific. 2015 Experiment Ganzfeld. Experiencia

 

Amalia Fernández. Viu i treball a Madrid des de fa quasi 30 anys. Em vaig formar inicialment en dansa clàssica, i després en dansa contemporanea amb diferents coreògrafes (Ana Buitrago, Olga Mesa, Monica Valenciano etc). La meua trajectòria professional ha anat de la interpretació (com a membre de la Cia. “El Bailadero-Mónica Valenciano”, durant 10 anys) a la creació independent a partir del 2005. En aquesta fase, he creat peces en solitari (Matrioshka, Kratimosha, En Construcción 1 i 2,El resistente y delicado hilo musical, Expografía i la recentment estrenada Moustros Musicales etc) i en col·laboració (Shichimi Togarashi amb Juan Domínguez, Perrita china amb Nil Gallego etc). També he participat en processos d’altres artistes (Cuqui Jerez, Odd Enginears, Sonia Gómez, Oscar Bueno etc) com a intèrpret, coach, coreògrafa, col·laboradora puntual…

Una altra part important del meu treball està relacionat amb la docència en diversos contextos acadèmics i extraacadèmics, amb el suport d’institucions públiques o privades, i tant per a professionals de les arts escèniques com per a persones aficionades. En aquest sentit, un dels projectes més bonics, ha sigut «ser o no ser un cuerpo», en col·laboració amb Santiago Alba Rico, i amb el suport intermitent amb el MPECV i el Museu Reina Sofía.

Cant en un cor des del 2004, la qual cosa ha influït molt en les meues peces dels últims anys. També soc professora de ioga Iyengar, i aquesta relació des de fa 24 anys amb el ioga, ha contaminat la meua visió de les pràctiques artístiques i la seua metodologia de transmissió.

M’interessen molt els processos col·lectius d’estudi i creació.