Tallers de paisatge sonor amb Edu Comelles, María del Castillo i Kamen Nedev

Presentes Densos

Presentes DensosTallersIVAM Centre Julio González

En la segona edició del cicle Presentes densos. Al voltant de les arts de viure en un planeta ferit, estem aprenent a escoltar. La nostra intenció no és assistir com a mers espectadors al desastre del col·lapse ecològic. Estar en posició d’escolta ens permet distingir uns certs rastres del desastre que no són visibles i ens permet, a més, atendre el que estan dient –o deixant de dir– uns certs éssers que s’escapen habitualment de l’espectre de la nostra visió. Si el concepte d’Antropocè es refereix a l’època en què l’ésser humà s’ha transformat en un agent geològic capaç de modificar l’ambient planetari, el concepte de Fonocé designa l’era en la qual els éssers humans ens hem tornat capaços d’escoltar els éssers amb els quals compartim aquest ambient. “Viure la nostra època anomenada Fonoé–ens diu Vinciane Despret– és aprendre a parar atenció al silenci que el cant d’una merla pot fer existir, però és, també, no oblidar que el silenci podria imposar-se”.

Per a aprendre a escoltar, llavors, en aquest cicle, realitzarem una sèrie d’activitats relacionades amb la pràctica de l’enregistrament de camp i el paisatge sonor. Una pràctica en la qual es para atenció als sons que produïm o causem els humans, però també als sons que produeixen els animals o els esdeveniments climàtics. Aquestes sessions estan coordinades per les artistes sonores Edu Comelles, María del Castillo i Kamen Nedev.

DATES I HORARIS:

CONFERÈNCIA USOS CREATIUS DEL PAISATGE SONOR I LA FONOGRAFIA, PER EDU COMELLES
11 març
18.30 h. Auditori Carmen Alborch, IVAM
Entrada gratuïta fins a completar aforament

TALLER DE PAISATGE SONOR I ENREGISTRAMENT DE CAMP

Sessions:

 • Taller de paisatge sonor i enregistrament de camp (I), a càrrec de María del Castillo.
  26 març
  9.00 h (Parc Natural de l’Albufera)
  Inscripció prèvia. Aforament limitat
 • Taller de paisatge sonor i enregistrament de camp (II), a càrrec de Kamen Nedev.
  2 abril
  9.00 h (Parc Natural de l’Albufera)
  Inscripció prèvia. Aforament limitat
 • Taller de paisatge sonor i enregistrament de camp (III) (World Dawn Chorus Day). A càrrec de Kamen Nedev.
  1 maig
  3.00 h (Parc Natural de l’Albufera)
  Inscripció prèvia. Aforament limitat
 • Taller de paisatge sonor i enregistrament de camp (IV), a càrrec d’Edu Comelles.
  5 maig.
  16.00 h. IVAMlab
  Inscripció prèvia. Aforament limitat

OBERTURA DEL PROCÉS DE TREBALL REALITZAT EN ELS TALLERS DE PAISATGE SONOR, A càrrec d’EDU COMELLES + GRUP DE TREBALL DEL CICLE.
6 maig
19 h. IVAM
Entrada gratuïta fins a completar aforament

Edu Comelles és artista, músic i gestor cultural. El seu treball conjumina l’art sonor, la producció musical i el disseny de so en diferents àmbits de la cultura. http://www.educomelles.com/2019/01/about.html

María de Castillo ha encaminat els seus interessos cap a la ràdio, la ficció i el paisatge sonor arrelats en la cultura comunitària i el feminisme. Va formar part del podcast Sangre Fucsia entre 2013 i 2020. Ara produeix el podcast Efluxión per a Etopía.

Kamen Nedev és productor cultural independent. Des de 1986 treballa i tracta de viure a Madrid. Des de 2005, sota el nom d‘Acoustic Mirror, desenvolupa una línia d’investigació i producció en fonografia i art sonor –amb èmfasi en el paisatge sonor, la producció social del so, l’escolta situada i el so militant.

Col·laboren el Departament d’Escultura de la Universitat Politècnica de València i el Laboratorio de Creaciones Intermedia.

Relacionats

“Usos creatius del Paisatge Sonor i la Fonografia”, per Edu Comelles

11 mar. 2022
ConversesIVAM Centre Julio González