Motors de Creació: Paula Romero i Aitana Cordero

Taller de Paula Romero i Aitana Cordero, col·laboració amb L’APDCV (Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana)

EscèniquesIVAM Centre Julio González

Per segon any consecutiu L’APDCV (Associació de Professionals de Dansa de la Comunitat Valenciana) en col·laboració amb l’IVAM impulsa el projecte Motors de Creació. Un projecte que es centra en compartir amb el sector artístic, professional i el públic en general els processos de creació d’artistes de dansa i/o, pel seu interès específic, altres artistes de les arts escèniques o performatives.

Enguany, el projecte amplia les seues col·laboracions amb Espai LaGranja i La Mutant-espai d’arts vives, per tal de diversificar i concretar noves formes de fer al centre d’aquest projecte.

Pràctiques per compartir pràctiques

Les activitats de Motors de Creació enguany s’articulen en unes pràctiques en forma de dos tallers i les seues mostres respectives a partir d’un diàleg amb dos artistes valencianes en interlocució amb altres dos artistes respectivament i el comissari, Santiago Ribelles.

Artistes convidades, tallers i mostres

Les artistes valencianes convidades són Paula Romero i Sandra Gómez, i les artistes que interactuen amb la pràctica d’aquestes són, per a la primera Aitana Cordero, i per a la segona Juan Diego Calzada/Isabel do Diego.

La primera parella (Romero i Cordero) desenvoluparan el seu taller durant tres dies a l’IVAM (14, 15 i 16 de desembre pel matí) i la segona parella (Gómez i Calzada) a Espai LaGranja, també durant tres dies (14, 15 i 16 de desembre per la vesprada).

Les mostres que es realitzaran a partir dels tallers es mostraran a La Mutant-espai d’arts vives el 17 de desembre a les 19:30.

Taller de Paula Romero i Aitana Cordero – 14, 15 i 16 de desembre, de 10h a 13:30h – IVAM

Les pràctiques proposades al taller estan sent construïdes a través de la interlocució entre les dos artistes, partint dels interessos, metodologies i pràctiques de Paula Romero a l’hora de la creació i que ressonen o poden ressonar en la pràctica artística d’Aitana Cordero.

Les possibles accions de travessar l’espai institucional, travessar els protocols que defineixen a aquest, la manipulació d’objectes inflables en eixe travessar, que posen en tensió el cos i l’aire en el transcurs, el mapeig de l’espai i la recerca de la part de darrere de les coses, són alguns dels elements que formaran part del taller.

Algunes altres coincidències a destacar entre els mons estètics i metodològuiques de totes dues creadores que s’estan utilitzant a l´hora de concebre el taller serien: desaparició del subjecte, la petjada o rastre que deixa l’experiència, l’afectació de l’espai, fer el cos visible i invisible, l’experiència del cos que entra en contacte amb altre cos.

Encara definint-se en el diàleg entre les dos creadores, les pràctiques seran eminentment físiques i comptaran amb un treball de recorreguts pel propi museu.

Paula Romero

Ballarina i coreògrafa interessada en la pràctica de la dansa com a potència. Pensa en moviment i pensa el moviment com a generador de relacions polítiques i de comunitat. També li interessa la plàstica del cos i la seua possible relació amb altres dispositius. Ha treballat amb companyies i creadores com: La Coja Dansa, Vicent Gisbert, Fil d’arena, Javi J. Hedrosa, Martí Guillem, Eixa, entre altres.

Aitana Cordero

Creadora/coreògrafa, “mover”, directora, curiosa, amant de les preguntes, dels llibres, el cuinar y els cossos, gémini, mare, surfeja… “Balle i mai he deixat l’estudi de les arts marcials”.

Va viure molts anys a Amsterdam i ara viu en un escarpat envoltada d’horitzó, mar i vaques. A més de les seues investigacions artístiques i creacions fa treballs de dramatúrgia,“companyia i observació” en processos d’altres creadors, a més d’una intensa labor docent en diferents escoles i contextos. Alguns dels seus interessos són la “trobada entre cossos”, la intimitat, la “senxsualitat”, la fisicalitat de la violència i l’exploració dels protocols i convencions de les arts escèniques. Estima els objectes, profundament.

Relacionats

Motors de Creació

23, 24, 25 i 26 nov. 2022
EscèniquesIVAM Centre Julio González

Cicle Motors de Creació

14, 15 i 16 des. 2023
EscèniquesIVAM Centre Julio González