Miniput València – Mostra internacional de TV pública de qualitat
MINIPUT València – Mostra internacional de TV pública de qualitat
Una programació de MINIPUT Barcelona
El MINIPUT (www.miniput.cat) és la Mostra de Televisió de Qualitat de Barcelona, des de 1994. Una selecció dels programes de televisió més innovadors, provocadors, educatius i amb vocació de servei públic de l’any, projectats a la International Public Television Conference (INPUT, www.input-tv.org).
Enguany, l’organització del MINIPUT Barcelona ens cedeix part de la seua programació, i per primera vegada el MINIPUT arriba a València.
Seguirem la mateixa estructura que a la mostra de Barcelona: al llarg d’una jornada, projectarem 10 dels programes que ens han cedit, i dedicarem temps a l’anàlisi i el debat sobre la funció de la televisió pública.
La darrera sessió de la jornada està dedicada a la producció valenciana de qualitat. Mostrarem alguns dels millors continguts que les productores d’arreu del País Valencià han fet durant els últims anys, i que no sempre han trobat un lloc als mitjans públics. Des d’un punt de partida propositiu, volem contribuir al debat sobre la nova televisió pública valenciana.
La mostra se celebrarà a l’IVAM, des de les 11 fins a les 19:30, el dissabte 12 de desembre, amb entrada gratuïta.
El MINIPUT València és una programació de MINIPUT Barcelona, Barret Cooperativa Valenciana i el departament de Tª dels Llenguatges i CC. de la Comunicació de la Universitat de València.
COL·LABORADORS:
– MINIPUT Barcelona
– Institut Valencià d’Art Modern – IVAM
– Associació valenciana d’empreses de producció audiovisual i productors independents – AVANT
PROGRAMA
11:00 Presentació.
11:30 MALE BIRTH (2014, 31’, Dinamarca, DR3, science live event)
La televisió pública danesa va escriure una història per veure com dos homes treballaven un dilluns a la nit en un hospital, però el treball que havien de fer no va resultar l’habitual: havien de fer de pacients, però d’uns pacients una mica especials. Els dos presentadors, Emil Thorup i Thomas Skov, tenen dos cinturons que els hi simularan tots i cada un dels dolors del part, des de les contraccions, fins l’avorriment o el dolor extrem. L’experiment es va emetre en directe i els espectadors podien interactuar amb els dos presentadors a través de les xarxes socials.
12:15 THE RAPPED NEWS (2014, 5’, Senegal, 25 TV, news show)
Com indica el títol, aquest programa és un telenotícies rapejat. Les notícies, però, no són gens innoqües: un guia musulmà, Ahmet Khalifa Niasse, que proclama que l’Islam hauria d’adaptar-se als temps que corren integrant la tecnologia en els seus rituals; una notícia sobre Youssou Ndour i els 400 CFA (Francs de l’Àfrica occidental) que va rebre del president de Senegal per ser el seu aliat en les eleccions locals; una altra sobre com el govern usa el sistema judicial per lluitar contra l’oposició o sobre la vaga israliana a Gaza.
12:30 12th GRADE (2014, 52’, Xile, TVN, docu-reality)
Aquesta sèrie explica la història d’un grup d’estudiants en el seu últim any a l’escola. És un any de grans decisions que marcaran la resta de les seves vides, han de decidir què volen ser quan siguin grans. Els seus desitjos col·lisionaran amb allò que espera la gent que els envolta. El programa captura amb delicadesa, frescor i profunditat aquest moment.
13:45 FINDING INDEPENDENCE AT 38 (29’, Japó, NHK, sèrie documental)
Aquesta sèrie d’autoretrats fa una mirada sense vernís a la vida japonesa contemporània. A cada episodi un individu es filma a sí mateix i a la seva família. En aquest capítol el protagonista és Hiroaki Sato, que té 38 anys i encara està vivint amb els seus pares. Hiroaki es va graduar en una prestigiosa universitat, però mai ha trobat un treball estable. De vegades ajuda als seus amics a produir un magazín sobre documentals. Quan el seu pare és despedit posa a Hiroaki contra les cordes. Serà capaç de trobar una feina i un lloc on viure? Com podrà arribar a ser independent?
14:15 BOOBS TO THE WALL (2014, 10’, Suècia, SVT, websèrie)
Websèrie humorística sobre dues germanes que sempre van contra les normes socials. Es tracta d’una creació de les youtubers feministes i polítiques Bianca i Tiffany Kronlöf. La història principal segueix a les germanes mentre comparteixen pis amb el seu company Hans Christian. La Bianca és l’eterna optimista i sempre diu les veritats més complexes de forma lleugera i oberta. La Tiffany ha d’intentar controlar la seva ira, ja que està permanentment criticant la perspectiva contemporània sobre la dona. El personatge de The Duded és un observador masculí interpretat per la Bianca que emula la perspectiva masclista. La sèrie tracta temes complicats com la igualtat de gènere, les violacions, usant l’humor per treure-li gravetat. Els espectadors poden prendre part del discurs compartint les experiències a través dels social media.
14:30 PAUSA
16:00 CHILDREN NO ACCESS (2013, 28’, Noruega, NRK Super, edutainment show)
Què passa a l’escola després que els alumnes hagin marxat? Tres professors realitzen tots els experiments que no poden fer en l’horari escolar i després els pengen en el seu vídeo-bloc. Es tracta d’experiments sonats plens de riscos per adquirir més coneixements. Aquest episodi és sobre els pets. Imagineu-vos reunir tot l’hidrogen de tots els pets d’una classe escolar al llarg d’un any, això és, centenars de litres de gas inflamable, i posar-la al bany. Com serà l’explosió? La principal idea és fer ciència de forma divertida, fàcil i accessible.
16:45 TAST DE NOUS FORMATS
Sessió contenidor on es podran veure fragments de “nous formats” televisius.
THE GREAT KNIT OFF (2014, 43’ Dinamarca, TV SYD PLUS, reality show): Un dels programes amb més share de la graella danesa, es tracta d’una competició de ganxet en la qual participen quinze dones i un home.
CHANNEL VS. CHANNEL (2014, 52’, Bèlgica, éen, game show): Col·laboració única entre dues cadenes rivals, Eén i VTM. Dos presentadors coneguts de les dues cadenes, Tom Waes i Koen Wauters, defensen a les seves cadenes en un programa on aquests hauran de competir a partir de deu reptes basats en propostes dels espectadors.
WE LOVE JAPANESE SONGS (2013, Japó, NHK, interactive talent show): Què tenen en comú un noi hongarès que canta cançons populars japoneses de l’era Showa o unes noies espanyoles que toquen amb acordeó balades enka a l’estil flamenc? Que estimen les cançons japoneses. La NHK va convidar als espectadors de tot el món a compartir actuacions de cançons japoneses. Van rebre 338 vídeos de 47 països diferents. Dos presentadors, la cantant de pop Beni i el grup Kalafina van ajuntar-se en un estudi virtual per donar a veure 33 d’aquestes actuacions al costat de reportatges sobre aquesta filiació internacional amb les cançons japoneses.
17:15 THE OTHER SIDE OF REALITY (2014, 28’, Dinamarca, DR, sèrie documental)
La sèrie ofereix a cinc estrelles daneses de realities petites càmeres per filmar les seves quotidianitats. La productora es va preguntar què passa quan les grans càmeres de televisió s’apaguen i l’ampolla de cava és buida? Pensant en el públic més jove, encisat pel glamour i la felicitat efímera, la sèrie recull un retrat cru i honest del que passa quan s’abaixa el teló.
18:00 “PERLES VALENCIANES”. Mostra de produccions valencianes.
Durant aquesta sessió, farem un zàpping amb algunes dels treballs produïts per empreses i professionals valencians durant els darrers anys, i que s’han reivindicat mitjançant el treball, la qualitat i la varietat, tot i conviure amb unes condicions adverses per molts motius.
Alguns dels treballs que es mostraran:
Cabanyal Z (2012 – 2015, Joan Alamar i Xusa Moya, websèrie ficció)
Del Montgó a Manhattan (2012-2015, Infotelevisió, documental)
Five days to dance (2014, Suica Films, documental)
L’estiu més negre (2014, Alba Forés i Rubén Soler, documental)
MagaCIM (2015, ZurdosTV, infantil)
Reel (2015, Naumaquia, videoclip)
Veriueu-ho (2011 – 2015, Pot de Plom Teatre, teatre d’investigació)
Vidas olímpicas (2015, Anlo Produccions, documental)
Who am I (2014, Beniwood, ficció web)
0 responsables (2013 – 2015, Barret, documental transmèdia)
Després de la projecció, dedicarem la resta de la sessió a donar veu als professionals, i des d’un punt de partida propositiu, debatre sobre el nou marc per als mitjans de comunicació públics valencians.