La nit de les idees 2021

ConversesVisitesIVAM Centre Julio González

La nit de les idees 2021

L’IVAM organitza amb l’Institut français de València, en col·laboració amb el Centre Cultural La Nau de la Universitat de València,  La nit de les idees 2021, una proposta sota el títol Proches – Pròxims en la qual es presentaran dos debats que acullen diversos àmbits científics amb l’objectiu de respondre a la necessitat de reinventar-se i trobar solucions mediambientals. Aquesta iniciativa també incorpora una visita a l’exposició “Com solíem…” d’Asunción Molinos Gordo, que entrellaça temporalitats i que ens fa reflexionar sobre el desenvolupament de l’era antropocena.

«Proches» – «Pròxims»

Si la crisi del Covid-19 ha reduït la contaminació atmosfèrica, no reduirà l’impacte de l’actual pertorbació que afecta a tota la vida en la Terra – la flora i la fauna, inclosos els éssers humans, que té com a conseqüència directa, entre altres, el desplaçament de la població. Hi ha una necessitat urgent d’escoltar a la ciència i trobar solucions. És essencial reinventar-se, escoltant als escriptors que enalteixen la increïble bellesa de la Mare Naturalesa amb textos cadascun tan fabulós com el següent.

Comprendre i acceptar la diversitat és essencial per a acostar-nos més. Perquè estar a prop no és una idea nova, sinó una idea que ha de reinventar-se en cada nova etapa històrica del desenvolupament humà.

 Programa:

  • Debat: Fes la pau amb la naturalesa!

Santiago Mes-Coma, José Antonio Sobrino, Bouziane Ahmed Khodja.

Diversos canvis ràpids ja han revolucionat la relació de la humanitat amb el seu entorn en el segle XXI. El model tradicional de creixement està esgotant els recursos i col·lidint amb els límits biofísics del planeta. Les desigualtats augmenten i es fan més complexes.

L’acord climàtic de París signat en 2016, va obrir una nova i propícia era per a la investigació dedicada a la lluita contra el calfament global. La reducció de la contaminació atmosfèrica i la rehabilitació dels entorns naturals per a promoure la biodiversitat són totes les vies proposades pels economistes. «Tots aquests són projectes que, a més, estan en línia amb la nova realitat del distanciament social», diuen els científics.

 

  • Debat: Lluny dels ulls, prop del cor! El vincle social en temps de pandèmia

Antonio Ariño, Bouziane Ahmed Khodja.

Viure el canvi com una oportunitat, gaudir cada moment com si fora l’últim, enfrontar-se a la realitat sense parpellejar, aquest debat sociològic ens recorda a l’autor de «Assajos» que ofereix «un art de viure en temps de catàstrofe». Mai se’ns va dir que Michel de Montaigne era, a la seua manera, un mestre Zen cortés.

Sabíem que tenia molts pecats de joventut, certament un distingit corredor, genet i bevedor, s’havia incorporat en 1572, a l’edat de 39 anys, en una empresa llavors sense precedents: un llibre que seria el depositari dels seus fugaços pensaments, però també la crònica d’un principi de segle estripat per les guerres religioses i les epidèmies. «Les Essais ».

En un prometedor i vibrant debat, els nostres convidats ens diran com la lectura, la socialització o la família constitueixen un antídot contra la neurastènia que amenaça quan el Covid-19 i els seus sequaços, les variants anglesa, brasilera i sud-africana, obliguen la gent a retirar-se a les seues cases ara “búnkeritzades”.

 

  • Exposició “Com solíem…” d’Asunción Molinos Gordo

Aquest projecte específic per a la galeria 6 de l’IVAM de l’artista Asunción Molinos Gordo (1979, Burgos) pren com a punt de partida la construcció de l’horta valenciana durant l’època medieval islàmica. L’artista proposa una investigació sobre el sistema de regadiu i el tipus de cultius que van ser introduïts durant el període andalusí. El projecte també aborda l’organització social que va sorgir en aqueix moment basada en la distribució i repartiment de l’aigua fonamentat en l’acord social i que ha quedat fossilitzada en la xarxa de séquies i altres elements d’enginyeria hidràulica.

La materialització del projecte utilitza el llenguatge propi de la construcció emprant tècniques tradicionals, com el tapial, i introduint altres elements estranys, com la ceràmica, per a fer una interpretació especulativa. L’artista planteja jocs temporals relacionant èpoques posteriors amb la contemporània i ajudant a endevinar la història rural no documentada per a entendre millor els processos temporals que han afectat el seu desenvolupament fins a l’actualitat.

 

Ponents:

Santiago Mas-Coma

President de la Federació Mundial de Medicina Tropical (IFTM); Professor d’Universitat a València, Expert de l’OMS.

Professor de Parasitologia. Membre i expert de l’OMS. Director del Centre de Referència de la FAO/ONU. Ex-president de la Federació Europea de Parasitologia EFP) i ex-president de la Societat Espanyola de Parasitologia (SEP).

José Antonio Sobrino

Doctor en física i catedràtic de la Universitat de València. Ha rebut el premi Jaume I en medi ambient.

José Antonio Sobrino, va anar durant una estada en la Universitat Louis Pasteur d’Estrasburg quan va observar les aplicacions concretes de la teledetecció i va veure clar que era una eina potent per a realitzar un seguiment del «estat de salut» del planeta. Això va ser el que en 1996 li va portar a crear la Unitat de Canvi Global del Laboratori de Processament d’Imatges de la Universitat de València, unitat que dirigeix, des de llavors, i on desenvolupa les seues investigacions.

Antonio Ariño

Catedràtic de Sociologia en la Facultat de Ciències Socials. Llicenciat en Geografia i Història i Doctor en Sociologia per la Universitat de València.

La seua investigació se centra en l’àmbit de la Sociologia de la Cultura, les Polítiques de Benestar i la Teoria sociològica. Va rebre el Premi Nacional d’Investigació per “La ciutat ritual” (Anthropos). Va ser Vicerector de Cultura i Igualtat de la Universitat de València.

Bouziane Ahmed Khodja

Graduat en Filologia francesa, DES en Epistimologia. Màster en Periodisme, Màster en Ciències Polítiques i Doctor en Sociolingüística. Periodista, director i presentador del programa “Medina” de Televisió Espanyola (TVE) i del programa de ràdio “Miradas”, de Radio Nacional 1 (RNE). Escriptor: “La Dame á la robe rouge” (Algeria. SNED. 1991). “Tous les enfants de la terre” (Algeria. SNED. 1988). Assaig col·lectiu “El Hombre postmoderno” (Espanya. Assaig. 2016). “Makeda” (Novel·la. Espanya. Ed. Europa. 2020).