Jornada Cultura i dona gitana

Cap a una mirada gitanitzadora i feminista del museu

IVAM Centre Julio González

Arran de la col·laboració entre Associació de Dones Romi de València i l’IVAM, plantegem una jornada de reflexió sobre el paper de la dona gitana a la cultura i, per tant, al museu i a l’art. Una jornada per escoltar i aprendre de vivències i trajectòries activistes de dones gitanes que, des de la seua pràctica laboral i el seu posicionament i defensa d’allò cultural, qüestionen l’statu quo de la societat que ens envolta i plantegen la seua lluita per la igualtat.

16.00 h. Benvinguda a càrrec de Nuria Enguita, directora de l’IVAM i de Dolores Santiago Lizama, presidenta de l’Associació de Dones Gitanes ROMI de València.

16.15 h. La dona i la cultura, a càrrec de Séfora Vargas Martín, advocada, escriptora i presidenta de l’Organització APROIDEG

Al llarg dels anys, la dona en general i la dona gitana en particular, ha estat sotmesa a la reclusió, silenci, apropiació cultural, violència sexual, física en intel·lectual, patrimonial etc. Sota el motlle cultural, tot ha estat perpetrat amb naturalitat, era la normalitat moralment acceptable. Veure aquestes qüestions a la llum d’una visió humanista, femenina, des de la premissa de la igualtat i dignitat com a ésser humà que és, és una cosa nova i conciliadora. La ponència versarà sobre els aspectes psicològics, socials, culturals, polítics i jurídics que continuen mantenint la dona en desigualtat.

17.00 h. El meu feminisme és gitano, a càrrec de Silvia Agüero Fernández, Associació Pretendemos Gitanizar el Mundo.

El feminisme és una eina de lluita per la igualtat i, en el meu cas, de lluita contra l’antigitanisme. En aquesta conferència s’explica la genealogia del pensament, les pràctiques feministes gitanes i quines són les nostres lluites principals.

18.15 h. Recórrer i qüestionar juntes l’IVAM des del gènere i la gitanitat.

Per finalitzar la jornada, farem unes visites comentades simultànies per una selecció de peces de la col·lecció de l’IVAM, conversades des d’una mirada de gènere travessada per la gitanitat. Les visites estan realitzades a càrrec de l’equip de mediació de l’IVAM amb la col·laboració i la complicitat de les dones de l’associació ROMI

19.15 h. Fi de la jornada

Ponents

Silvia Agüero (Madrid, 1985) gitana mestissa, feminista, lactiactivista, comunicadora i actriu. Presideix l’Associació Pretenem Gitanitzar el Món. Col·labora a Pikara Magazine, Arainfo, El diario.es, La Marea i altres mitjans de comunicació. És autora de Mi feminismo es gitano (2020) i ha participar en  llibres col·lectius com Disidencia en el cuerpo: perspectivas feministas, Feminismos: miradas desde la diversidad i Mirades a la Violència Obstétrica. Es coautora de Resistencias Gitanas i editora cap  de la revista Pretendemos Gitanizar el Mundo. Actualment protagonitza el monòleg teatral No soy tu gitana al Teatro del Barrio (Madrid).

Séfora Vargas Martín, activista, advocada (especialitzada en dret penal i dret administratiu), escriptora, presidenta de l’Organització APROIDEG, Associació per a la Promoció i desenvolupament Integral de la comunitat gitana des de l’any 2012. Va ser fundadora d’AMURADI, la primera associació de dones gitanes universitàries d’Europa i de FAKALI, la primera federació d’associacions gitanes d’Espanya. Ha desenvolupat una extensa tasca en la defensa dels drets dels treballadors que executen el comerç ambulant, representant dues macro causes a les ciutats de Sevilla i Huelva. Així mateix, va tenir un paper fonamental durant l’estat d’alarma provocat per la COVID-19, sent una de les responsables que la Junta d’Andalusia contemplara  la venda ambulant com a activitat essencial durant la pandèmia. És autora de El precio de la libertad, primer llibre escrit per una escriptora gitana sobre violència de gènere, abusos sexuals, radicalismes religiosos, avortament, etc.