Escala acostada: una aproximació al gest menor

prrovisional

ArticulacionsConversesIVAM Centre Julio González

Com a grup de recerca (conformat per Erik Bosch, Maria Domènech, Víctor Hernández, Eva Raga, Paula Romero, Miguel Rubio, Yael Vidal i Beatriz Vila), prrovisional, es constitueix amb motiu del programa d’estudis Articulacions (IVAM-UPV-UV). El seu objecte d’estudi orbita i pretén desenvolupar un cos teòric i pràctic al voltant del concepte de “gest menor”. El mínim, allò ocult, allò rebutjat, el joc i la resta de “gestos menors” que pretenen adonar d’una limitació sistemàtica de l’agència dins del relat hegemònic.

prrovisional
proposa investigar aquests llocs de resistència, les esquerdes que es troben dins del marc normatiu. Per fer-ho, les diferents trobades, activitats i accions que es plantegen en aquest programa públic, volen construir un espai compartit on pràctiques d’agents externs a prrovisional travessen, desestabilitzen o ajuden a aprofundir sobre allò més menut.

Anaïs Florín, Artefactes de l’Horta, Las Mediocre, Tus Manos Lesbianas i Yaby són els agents culturals amb què es proposa trobar-se per pensar la qüestió de l’escala en les pràctiques culturals contemporànies. Els seus treballs giren al voltant de l’arxiu de relats dissidents, la resistència com a pràctica artística o la curació d’allò no hegemònic.

Des de l’arxiu d’El Punt, Anaïs Florín recopila narratives construïdes des de l’autoorganització social i comunitària de les lluites i els moviments socials a València. D’altra banda, des d’Instagram, Tus Manos Lesbianas gestiona un arxiu fotogràfic homònim al seu títol, situant-se fora de l’heteronorma i Artefactes de l’Horta des de la recopilació d’utensilis elaborats dins el marc del treball a l’Horta. Las Mediocre, com a col·lectiu artístic, treballen pel manteniment del seu propi col·lectiu a través de l’ús de l’humor i allò naïf escapant a les exigències de la productivitat. Finalment, prrovisional s’acosta a plantejaments d’allò més xicotetss i codificats a través del grup comissarial Yaby, l’interès del qual rau en la recerca de narratives que s’allunyen del relat dominant focalitzant-ne els fallits.

Programa Públic

Agafant, sostenint, deixant alguna cosa
Artefactes de L’Horta en conversa amb Tus Manos Lesbianas
9 de juny de 2023, grup intern treball

Es planteja una conversa a l’IVAM (Lab 1) amb Aïda E. Borrás, de Tus Manos Lesbianas i amb Vicent Orts i Pau Pardo d’Artefactes de l’Horta sobre els usos de l’arxiu com a forma de recopilar narratives fora del discurs hegemònic. Tots dos centren el seu treball en atendre allò que normalment no s’aprecia a simple vista, el gest d’uns dits en tocar-se o la construcció d’eines amb finalitats molt concretes en un context agrari.

Procusto
Beatriz Ortega Botas y Alberto Vallejo (Yaby)

15 de juny del 2023, 18:00 h
Entrada amb inscripció

L’activitat consisteix en un apropament a la investigació actual del col·lectiu curatorial al voltant de la relació entre el cos i l’espai. A partir d’obres d’artistes de diverses generacions (George Tooker, Chloe Dzubilo, Tony Just, Gordon Hall i Yun Ping) s’analitzaran els límits i les possibilitats d’aquesta relació i els seus encaixos, la discrepància d’escala que la defineix i els seus efectes sobre certs subjectes i comunitats – talls, estiraments, adaptacions i aixafaments. La trobada es desenvoluparà en forma de conversa oberta, en què es proposaran una sèrie de plantejaments inicials a partir de textos i imatges que es debatran en grup.

Faig chas i aparec al teu costat
Las mediocre
17 de juny del 2023, 11 h
Entrada amb inscripció

Benvingudes al misteriós taller del misteri on farem una misteriosa missió a contrarellotge. Si decidiu apuntar-vos, us podem avançar que col·laborarem en la construcció d’un O.R.N.I. (Objecte Rodador No Identificat). Preses pel mandat dictatorial del misteri i la sorpresa, ens veiem obligades a mantindre en secret algunes qüestions clau sobre aquest taller. Si us agraden els aniversaris, les celebracions i la bricomania per a principiants, us esperem amb els braços oberts.

Sense pena ni glòria
prrovisional

22 de juny de 2023, 18h
Entrada lliure fins a completar aforament

Durant aquesta trobada, es presenta el material recollit al llarg de totes les activitats dutes a terme per prrovisional i, a manera de conferència, s’establirà un diàleg sobre les qüestions i conclusions que han anat succeint al marc d’aquest projecte. Així mateix, es busca crear un espai de reflexió sobre aquests materials, l’arxiu, la documentació i la relació que entre ells es crea. El que acostarà els qui participen de la trobada directament al concepte de gest menor i la resistència passiva com a forma d’agència limitada, formes de moure’s estant lligat a contextos socials hegemònics.

Relacionats

Tres exercicis per moure les articulacions

09, 15, 17, 22 i 24 jun. 2023
ArticulacionsConversesEscèniquesIVAM Centre Julio González

Articulacions – Programa Públic 22/23

06 oct. 2022 – 30 jun. 2023
ArticulacionsIVAM Centre Julio González

Articulacions – Programa d’estudis IVAM · UV · UPV 22/23

08 jun. 2022