Articulacions – Programa d’estudis IVAM · UV · UPV 22/23

1a EDICIÓ del 6 d’octubre del 2022 al 30 de juny del 2023

L’art contemporani està en fricció constant amb altres disciplines del saber i pràctiques culturals, qüestions d’interés social i espai públic. Cada un d’eixos vèrtexs convergeixen de manera particular en un «museu metabòlic» com el que aspira a propiciar l’IVAM: una institució travessada per la crisi —econòmica, cultural i ètica— i la transformació. Un museu format per una sèrie d’òrgans que conformen un cos que es nodreix de la fricció amb altres cossos en circulació. Eixe és l’esperit que inspira ARTICULACIONS, un programa creat a partir de dos certificacions acadèmiques: una, durant el primer quadrimestre en col·laboració amb la Universitat de València i, l’altra, en el segon quadrimestre, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València.

Com a programa internacional, tot i que ancorat a un territori, pretén generar un context d’aprenentatge des del qual afrontar les urgències i incerteses d’un present global ferit, que demana nous mètodes de treball i maneres d’estar en el món. El programa dona importància al treball col·laboratiu precisament amb eixa finalitat: amb la voluntat d’aprendre de les persones que ens envolten, desenvolupar idees i donar forma a nous coneixements. Els feminismes postidentitaris, les pràctiques populars i descolonials, els processos de mundialització i virtualitat, les narratives especulatives i col·lectives o les cures del planeta són els marcs que defineixen l’organització dels quatre mòduls del programa: «Pràctiques metabòliques contemporànies», «Ruptures i remediacions del discurs», «Caminant amb el cap, pensant amb els peus» i, finalment, el «Projecte final».

L’alumnat que s’unisca al programa formarà part d’un projecte institucional heterodox, centrat a atendre amb cura els processos de creació i pensament més enllà dels resultats. En definitiva, t’uneixes per a «fer-amb» una comunitat d’estudiants, docents amb perfils acadèmics diferents i professionals del sector, procedents de diverses geografies amb pràctiques que modelen, de manera incisiva i crítica, com s’entén, assaja i pensa l’art contemporani en les seues diferents expressions.

Així, adquiriràs unes habilitats crítiques transdisciplinàries que et permetran analitzar, dissenyar i crear projectes culturals de diversa naturalesa, tant de manera individual com col·lectiva. Els projectes finals del programa es materialitzaran en l’IVAM i organitzacions associades, amb la possibilitat de dur a terme una pràctica programàtica real.

Pots explorar el fitxer generat a partir de les diverses trobades i registres de la primera edició ací.

DESCARREGA ACÍ EL PROGRAMA

PREGUNTES FREQÜENTS

MÒDULS

Els mòduls responen a les urgències del nostre present a través de pràctiques, discursos, metodologies i projectes artístics en diàleg amb els nuclis programàtics següents:

• feminismes postidentitaris
• pràctiques populars i descolonials
• processos de mundialització i virtualitat
• narratives especulatives i col·lectives
• cures del planeta

Mòdul 1 · Pràctiques
Pràctiques metabòliques contemporànies
Les pràctiques artístiques i de mediació defineixen la primera unitat que ens permetrà endinsar-nos en els processos civils que donen forma als nostres arxius i col·leccions. A través de la immersió en el museu i en altres organitzacions socials, i de les mirades pràctiques dels seus professionals en forma de conferències, laboratoris i tallers, podrem desenvolupar una visió complexa i crítica de l’ecologia artística. Unes pràctiques metabòliques que han de servir de pont entre el museu i l’acadèmia, però també entre les institucions i allò real.

Mòdul 2 · Discursos
Ruptures i remediacions del discurs
El pensament en acció i els discursos que han donat forma a allò que anomenem modernitat, així com les fractures que han permés desestabilitzar l’statu quo, defineixen el segon mòdul. A través de xarrades, conferències, seminaris i tallers, les persones que participen en el programa s’involucraran en un procés d’aprenentatge que obrirà nous camins per a entendre com abordar les diverses ruptures civilitzatòries mitjançant el desenvolupament de nous processos de remediació democràtics, feministes, ecologistes, descolonials, tecnològics, urbans i ciutadans.

Mòdul 3 · Metodologies
Caminant amb el cap, pensant amb els peus
El tercer mòdul ens permetrà «digerir» els plantejaments teòrics i pràctiques culturals desenvolupats en el marc del programa (sabers crítics, de gestió, mediació, producció artística, investigació, etc.) amb la finalitat d’articular les propostes metodològiques que definiran els projectes finals. Una experiència heterodoxa i metodologies experimentals contribuiràn a ampliar els rols, eines i espais que defineixen el que denominem allò contemporani.

Mòdul 4 · Projecte final
Un projecte d’escriptura expandida (individual) i un projecte de programació, mediació, creació o performatiu (col·lectiu) donaran forma als projectes finals del primer i del segon quadrimestre, respectivament. Al juny del 2023 hi haurà jornades de presentacions obertes al públic com a part de la programació de l’IVAM i les organitzacions associades.

EQUIP DOCENT

Responsables acadèmics: Laura Vallés Vílchez (IVAM), Hasan G. López (UV), Eva Álvarez i Carlos Gómez (UPV)

Responsables de tutories i projectes: Societat Doctor Alonso (Sofía Asencio i Tomás Aragay), Taller Placer (Paula Miralles i Vicente Arlandis) i Migue Martínez

Pràctiques metabòliques contemporànies
IVAM: Tania Adam (periodista i productora cultural), Laura Benítez (investigadora), Silvia Bottiroli (curadora especialista en performance), Cooking Sections (artistes), Joven de la Perla (artista), Isabel de Naverán (artista i escriptora), Yinka Esi Graves (balladora de flamenc), Elvira Espejo Ayca (teixidora, oradora i directora del MUSEF), Radicantes (Mireia Ferrer, Rocío Pérez i Tatiana Clavel, cuidadores de dansa i altres espècies), Diana Guijarro (curadora), Alba Herrero (investigadora social), Paco Inclán (escriptor), Juan José Lahuerta (arquitecte i director de la Càtedra Gaudí de la Universitat Politècnica de Catalunya), Teresa Lanceta (artista), Programa d’Art i Context (Ali A. Maderuelo i Julia Castelló, curadors), Irene Llàcer (tècnica d’educació i programes culturals de l’IVAM), Nicolas Malevé (artista i activista software), Raquel Manchado (artista i col·leccionista d’artefactes misògins), Anna Manubens (comissària i directora d’Hangar), Ana Penyas (il·lustradora), Suely Rolnik (psicoanalista), Pedro G. Romero (artista), Carles À. Saurí (curador i director de l’Espai d’Art Contemporani de Castelló), Clara Solbes (historiadora de l’art especialista en estudis de gènere), Andrea Soto Calderón (investigadora i filòsofa de la imatge), Dani Zelko (poeta), María Puig de la Bellacasa (investigadora), Clémentine Deliss (curadora) i Confluències (Eva Bravo, arqueòloga).

Ruptures i remediacions del discurs
Universitat de València: Salomé Carvajal (investigadora en Formació de l’Institut Universitari d’Estudis de la Dona), Mireia Ferrer Álvarez (professora de l’àrea d’Història de l’Art de la Facultat de Geografia i Història), Anacleto Ferrer Mas (catedràtic de l’àrea d’Estètica i Teoria de les Arts de la Facultat de Filosofia), Hasan G. López (professor de l’àrea d’Estètica i Teoria de l’Art de la Facultat de Filosofia), Eva Mompó López (professora de l’àrea de Didàctica i Organització Escolar de la Facultat de Ciències de l’Educació), Jaume Peris (professor de l’àrea de Literatura Espanyola de la Facultat de Filologia i Ciències de la Comunicació), Nicolás Sánchez Durá (catedràtic de l’àrea de Metafísica de la Facultat de Filosofia), Beatriz Santamarina Campos (professora de l’àrea d’Antropologia Social i Cultural de la Facultat de Ciències Socials), Teresa Vicente Rabanaque (professora de l’àrea d’Antropologia Social i Cultural de la Facultat de Ciències Socials), Vanessa Vidal (professora de l’àrea d’Estètica i Teoria de l’Art de la Facultat de Filosofia), Ruth M. Mestre i Mestre (jurista y profesora de Filosofía del Derecho).

Universitat Politècnica de València: Juan Vicente Aliaga (professor de gènere, sexualitat, polítiques en les Pràctiques artístiques contemporànies en la Facultat de Belles Arts), Eva Álvarez (professora del departament de Projectes Arquitectònics de la UPV); David Barberà (professor de Gestió de la Innovació i la Tecnologia a l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial), Carlos Gómez (professor del departament de Projectes Arquitectònics de la UPV), Mijo Miquel (professora de Teoria i Pràctiques Visuals a la Ciutat Contemporània en la Facultat de Belles Arts), Guille Palau (director del departament d’Enginyeria Rural i Agroalimentària, expert en creativitat aplicada, innovació i gestió d’equips), Marina Pastor (directora del departament d’Escultura en la Facultat de Belles Arts) i Guillermo Ros (professor d’escultura en la Facultat de Belles Arts).

Caminant amb el cap, pensant amb els peus
Migue Martínez García (investigador), Societat Doctor Alonso (Sofía Asencio i Tomás Aragay, dramaturgs i performers), Taller Placer (Paula Miralles, Vicente Arlandis, artistes) i Laura Vallés Vílchez (curadora, docent del Royal College of Arts i directora de Concreta).

Projecte final
Nuria Enguita (directora de l’IVAM), Sonia Martínez (directora adjunta de l’IVAM), Hasan G. López (UV), Eva Álvarez i Carlos José Gómez Alfonso (UPV), Sofía Asencio, Tomás Aragay, Paula Miralles, Vicente Arlandis, Migue Martínez García i Laura Vallés Vílchez (docents del mòdul Caminant amb el cap, pensant amb els peus).

TITULACIÓ: UV: Certificació en Articulacions. Pensament i pràctiques crítiques IVAM (30 ECTS) + UPV: Diploma d’Extensió Universitària en Articulacions. Pràctiques artístiques contemporànies IVAM (30 ECTS).
El programa d’estudis està dissenyat per a cursar-se de manera conjunta i consecutiva en l’IVAM. Cada universitat en certificarà un quadrimestre. En el procés d’admissió es valoraran favorablement les persones que comuniquen la voluntat de matricular-se en ambdós certificacions.

DATES: 6.10.22 – 30.6.2023

REQUISITS: interés en les pràctiques artístiques contemporànies, el pensament crític, l’estètica i les històries de l’art.
No cal titulació prèvia.

MODALITAT: presencial.

HORARI: de matí, de dimecres a divendres. (Algunes setmanes les sessions es poden estendre a dilluns i dimarts).*
*Possibilitat de complementar amb programació optativa del museu i entitats afins fora d’horari.

LLOC: IVAM. Centre Julio González
Algunes sessions es poden fer en les universitats i en altres espais col·laboradors.

CONTACTE: Coord_ext_articulacions@ivam.es
+ INFO: www.ivam.es/articulacions