Conferència: “Unides pel foc. Burning Man visita les Falles”

AltresIVAM Centre Julio González

Participants:

  • Crimson Rose, cofundadora del Festival Burning Man
  • Stuart Mangrum, col·laborador del Festival Burning Man
  • Christian Almenar, CEO i cofundador de GitStar

Amb motiu de la visita dels fundadors i organitzadors del “Burning Man”, el gran esdeveniment sociocultural i artístic que se celebra anualment en l’estat de Nevada (Estats Units), l’IVAM acull una taula redona organitzada per l’Ajuntament de València.

La conferència abordarà, des d’una perspectiva comparada, les característiques i semblançes entre el Burning Man i les Falles de València, dos grans festivals del foc que han decidit establir lligams duradors de col·laboració, el que resulta especialment important per a la difusió de les Falles de València de cara a la seua candidatura a ser declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

A partir de l’exposició de les peculiaritat del Burning Man en esta conferència pronunciada per tres dels seus més destacats membres organitzadors, i tenint en compte les nombroses similituds que el festival nordamericà té amb les Falles com a festa del foc, es busca establir relacions, ponts i vincles de diàleg i possible col·laboració amb la festa valenciana, aprofitant la visita d’una nodrida delegació del Burning Man a València per a assistir i viure intensament les Falles de 2016.

El Burning Man està considerat l’esdeveniment artístic més gran del món, capaç d’atraure l’atenció dels mitjans de comunicació de tot el món i de concentrar més de 70.000 participants al mig del desert de Nevada, a 1.500 quilòmetres de la ciutat de San Francisco, als Estats Units d’Amèrica. El festival va arrancar en 1986 i des d’aleshores s’ha celebrat de manera ininterrompuda cada estiu. Al desert s’instal·la una gegantesca ciutat efímera, que dura el temps del festival, on sols es permet un sistema d’intecanvi, sense diners ni organismes de govern, amb uns principis i valors de responsabilitat col·lectiva per a que tot es desenvolupe de manera cívica. El festival del Burning Man deu el seu nom a que el seu epicentre és l’erecció i crema final d’una gran figura humana construïda amb materials combustibles, bàsicament fusta i cartró, que agrupa altres activitats i instal·lacions artístiques efímeres, en les quals és molt important la participació i la interacció, factor que atrau a molts visitants i artistes a l’esdeveniment. Este es basa en una sèrie principis essencials, com l’autosuficiència radical, l’inclusió radical del desconegut, la generositat, la desmercantilització, l’autoexpressió, l’esforç comú, la responsabilitat cívica, la immediatesa, la partipació i una activitat social que amb un gran sentit de la sostenibilitat fa que una vegada acabat l’esdeveniment este des aparega totalment del desert sense deixar rastre. L’èxit del Burning Man ha fet que este tinga més de 50 esdeveniments repartits pel món basats en els seus principis.