Concert Fiat Lux. Tarta Relena

Folk tronat i Gregorià progressiu. IVAM en viu

MúsicaIVAM Centre Julio González

Tarta Relena naix en 2016 com un projecte de dos cantants per explorar a cappella les sonoritats de diferents estils de músiques vocals. El repertori inclou tant músiques de tradició oral com cançons d’autor que, d’una manera o altra, es relacionen amb l’àrea geogràfica de la Mediterrània. Així mateix, reinterpreten el que entenem com a folklore –que és sempre viu i en moviment– amb instruments i sonoritats del present, com l’electrònica. Sense deixar de banda els seus orígens, ho resignifiquen i obren alhora les portes de l’experimentació cap a nous imaginaris.

A la seua feina hi ha una voluntat clara de desdibuixar el concepte d’autoria, ja que conviuen obertament melodies anònimes tradicionals amb cançons pròpies de nova creació. Totes dues són tractades de la mateixa manera i col·loquen al centre la transmissió oral, element principal de la tradició.

La complexitat que es troba a la senzillesa i assolir la màxima expressió amb el mínim d’elements són els punts forts del seu projecte. En el treball del repertori conflueixen els recursos de diferents tècniques vocals (flamenc, líric, tradicional, jazz…), que permeten una vasta exploració de les possibilitats de la veu.

Fiat Lux, el primer disc de llarga durada, és una exploració del concepte de ciclicitat a partir del record, la nostàlgia i l’evocació de sentiments. Els poemes d’amor que va escriure Safo de Lesbos o les cançons tradicionals sefardites tracten la mateixa problemàtica emocional a què ens enfrontem en l’actualitat com a individus. A través de les històries de personatges poderosos i transcendents en el temps, com ara la Vingen Maria, Hildegarda de Bingen o la tribu de dones paixtu a l’Afganistan, s’explora l’atemporalitat i la transcendència d’aquestes veus i els seus discursos, revisant-les i cantant-les des de la perspectiva actual.

Tarta Relena són:
Marta Torrella, veu i electrònica.
Helena Ros, veu i electrònica.