Ciència de les dones: experiència en la cadena tèxtil des del Ayllu Mayor Qaqachaka

Projecció del documental i diàleg amb Elvira Espejo Ayca, en el marc del programa d'estudis Articulacions. #IVAM35.

ArticulacionsCinemaIVAM Centre Julio González

Presentació i projecció del documental Ciència de les dones: experiència en la cadena tèxtil des del Ayllu Mayor Qaqachaka a càrrec Elvira Espejo Ayca, en el marc del Programa d’estudis  Articulacions.

En el context de la crisi econòmica que va travessar Bolívia en els anys huitanta, les comunitats de pastors andins van emprendre per iniciativa pròpia un procés de millorament de la seua producció tèxtil, amb un programa de rescat dels tints naturals de la regió. Amb recursos mínims, els comunarios van comprar olles i bats, i van començar a preguntar a les persones majors sobre els seus coneixements pràctics tradicionals en l’àmbit de la tintaria ancestral dels tèxtils mil·lenaris, gràcies als coneixements ancestrals van aconseguir recuperar els coneixements de tot el procediment de l’elaboració del tèxtil.

Durant un període de deu anys, i en coordinació amb diverses institucions, els socis de l’associació tèxtil APSU (Artesanies per a Seguir Units) han aconseguit millorar els colors produïts pels tints i diversificar la seua oferta de peces. Ells també van construir en la seua comunitat un centre tèxtil dissenyat en una arquitectura pròpia, encara que experimental, amb finestres àmplies per a deixar entrar suficient llum, on les teixidores d’esta organització podien teixir a recer de la pluja i portar avant les seues reunions.

Elvira Espejo Ayca és una destacada artista, gestora cultural i investigadora indígena. Nascuda en el ayllu Qaqachaka (província Abaroa, Oruro, Bolívia), la seua pràctica es troba vinculada al tèxtil, la tradició oral i la poesia amb una infinitat de publicacions. És directora del Museu Nacional d’Etnografia i Folklore (MUSEF). Va rebre la medalla Goethe 2020, condecoració oficial de la República Federal d’Alemanya per la seua labor i compromís amb l’intercanvi cultural. La importància de la seua labor es vincula al diàleg entre la pràctica i el coneixement de les comunitats indígenes i l’encreuament amb l’acadèmia, la gestió cultural i els museus.

*** Ciència de les dones: Experiències en la cadena tèxtil des dels ayllus de Challapata. — Denise I. Arnold i Elvira Espejo. —La Paz: Desembre de 2019. —(ILCA: Sèrie Informes d’Investigació, II, Núm. 6). Segona edició.