Banalitats modernes. Conferència de Jordana Mendelson

En el marc del seminari “Ser artista. Seminari Julio González”

SeminarisIVAM Centre Julio González

Jordana Mendelson presenta la conferència Modern Banalities: Recto and Verso of the Artistic Self en el marc del seminari Ser artista. Seminari Julio González, coordinat per Juan José Lahuerta, que busca proposar una nova lectura de l’obra de l’artista.

“Esta xarrada explora el paper de les postals en la creació de personalitats artístiques que van circular àmpliament en el segle XX entre artistes, escriptors i el públic en general. Amb temes que anaven des d’obres mestres artístiques fins a llocs turístics i temes etnogràfics, els artistes moderns van expressar la seua diversió i admiració per estes xicotetes i efímeres peces de la cultura visual moderna mentre les compartien amb familiars, amics i coneguts. Situades en el context d’altres artistes que van recórrer a la postal de la comunicació (i la creativitat), les postals de Julio González ofereixen una altra oportunitat per a considerar les formes en què la seua adopció de la cultura de masses va reflectir la d’altres artistes, com Pablo Picasso, Joan Miró i Salvador Dalí, entre altres. Les postals eren particularment fascinants per als surrealistes, especialment per a poetes com Paul Éluard. El gir de González cap a la postal va ser part d’un fenomen generacional que va quedar registrat en la premsa literària i generalista com alguna cosa que va marcar una nostàlgia pel canvi de segle, i va mantindre la postal circulant en la ment i obra dels artistes molt més allà de la seua època daurada” Jordana Mendelson.

 

Jordana Mendelson (1970). Doctorada en Història de l’Art per la Universitat de Yale. Directora del Centre Rei Joan Carles I d’Espanya i professora del Departament d’Español i Portugués de la Universitat de Nova York. És autora de Documenting Spain: Artists, Exhibition Culture, and the Modern Nation 1929-1939 (2005) i coeditora de Postcards: Ephemeral Histories of Modernity (2010). Ha comissariat Miró i ADLAN (2021), Encuentros con los años 30 (2012), Revistas y Guerra 1936-1939 (2007), Otras armas: fotografía y cultura impresa durante la Guerra Civil Española (2007), Margaret Michaelis: Fotografía, Vanguardia y República en la Barcelona de la República (1998). És membre del comité assessor de l’Arxiu Espanyol d’Art i Cultura i Història i del Consell Editorial de Modernisme/Modernitat i actualment és editora de la Revista d’Estudis Culturals Espanyols. Va dirigir el Seminari Internacional de l’IVAM: Renau en l’Exili en 2021.

Videos

Relacionats

Ser artista. Seminari Julio González

12 des. 2023
SeminarisIVAM Centre Julio González

Ser artista. Julio González

28 oct. 2022 – 12 gen. 2025
Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González