‘Aljubs i Grups’. Claudia Pagès

Lectura en el marc de l'exposició 'Escena I. Fer paisatge'. #IVAM35

AltresIVAM Centre Julio González

En el marc d’Escena I. Fer paisatge, una sèrie d’artistes, col·lectius i usuaris del museu dialogaran amb l’exposició, proposant les seues pròpies lectures i desplaçaments. En el cas de Claudia Pagès contextualitzarà el seu treball i llegirà un text vinculat amb l’exposició.

Consistirà en la lectura del text, Aljubs i Grups, que es troba en el catàleg d’Escena I. Fer Paisatge, i un recorregut al voltant de les localitzacions on el text es basa. Aljubs i Grups és el segon treball que Pagès realitza entorn de dos aljubs a Xàtiva, primer lloc que va produir paper a Europa.

Seguint la circulació de l’aigua, Pagès se centra en dos aljubs (l’aljub de Montsant i els quatre aljubs de Xàtiva) per a crear una analogia entre les cisternes d’aigua i els conjunts. Tot això provoca una segregació, una exclusió, per la qual cosa l’aljub no és un espai tancat, sinó un contenidor de temps en superposició. Si tots dos aljubs tenen usos diferents: un continua donant aigua i funciona com a cisterna, l’altre està sec i té una funció turística; tots dos tenen les seues parets marcades per grafitis. Marques del segle XVI, XVIII, senyals d’amor adolescent, contractes, el temps se superposa en la seua superfície.

Aljubs i Grups no entén el temps com el khronos lineal, sinó en la seua superfície d’Aion. En les infinites marques en les quals se subdividix i superposa. El paisatge de Xàtiva es convertix en un receptor de so on es reordenen grups i poder, temps i superposició.

L’obra de Claudia Pagès fa circular la paraula, el cos, la música i el moviment en múltiples direccions, rastrejant la continuïtat dels sistemes de circulació –com la navegació i el transport – juntament amb la llengua i el llenguatge jurídic. Pagès se centra en les ‘arquitectures de contenció’, que mantenen el poder a través del flux de mercaderies i capital, mostrant especial atenció a l’aigua, el paper i el llenguatge. Pagès ha llegit, actuat i exposat a nivell internacional. Ha publicat Her hair (2020) amb l’editorial Onomatopee, i està preparant un llibre amb Wendy’s Subway i amb Empúries Narrativa.

Relacionats

Escena I. Fer paisatge

15 feb. 2024 – 19 mai. 2024
Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González

A gap between two adjacent teeth / Una font raja. Mar Reykjavik

17 mai. 2024
AltresIVAM Centre Julio González

Monowe, de Ludovica Carbotta. Projecció i diàleg amb l’artista i Caterina Almirall

03 mai. 2024
AltresIVAM Centre Julio González