A gap between two adjacent teeth / Una font raja. Mar Reykjavik

En el marc de l'exposició 'Escena I. Fer paisatge'. #IVAM35

AltresIVAM Centre Julio González

En el marc d’Escena I. Fer paisatge, una sèrie d’artistes, col·lectius i usuaris del museu dialogaran amb l’exposició, proposant les seues pròpies lectures i desplaçaments. En el cas de Mar Reykjavik, la invitació era generar una peça específica per a este paisatge i A gap between two adjacent teeth / Una font raja és la resposta de l’artista.

En paraules de Mar Reykjavik: A gap between two adjacent teeth / Una font raja, és un assaig en quatre actes que proposa un sistema de traducció diferent al tradicional: la traducció afectiva.

La traducció és una operació de llenguatge en la qual un text B, escrit en una llengua X, cerca identificar-se amb un text A, escrit en una llengua I, de manera efectiva, tracta de traslladar la seua càrrega de sentit de la manera més fidel possible.

La traducció afectiva altera la lògica de l’anterior. Un text B busca identificar-se amb un text A sense necessitat de traslladar la seua càrrega de sentit. Per a dur-la a terme s’atén la singularitat de qui opera i de les llengües en joc en un exercici que subvertix les lògiques de dominació i domini de les llengües i que revisa, de manera insistent, la propietat de la paraula: que ja no la intenta, sinó que la dispara.

Un procés desplegat des de la complicitat que estira o tensa el fet de la traducció a través d’una transició que posa enmig del relat la pròpia relació que el provoca”. Una sèrie de traduccions de A gap between two adjacent teeth / Una font raja que prenen forma de performance:

  • La primera traducció va ocórrer el 17 de febrer entre Mar Reykjavik i Iris Torruella
  • La segona es va dur a terme el 22 de març a les 19h entre Mar Reykjavik i Néstor García
  • La tercera va ocórrer el 26 d’abril a les 19h entre Mar Reykjavik i Aleksandra Stojanovic
  • La quarta traducció es durà a terme el 17 de maig entre Iris Torruella i Javixu Montero Rodríguez

Consulta ací les bios dels artistes

Relacionats

Escena I. Fer paisatge

15 feb. 2024 – 19 mai. 2024
Col·leccióExposicióIVAM Centre Julio González