L’IVAM projecta un film-document d’Alejandra Riera seguit d’un col·loqui amb l’artista
- A partir de la restauració del monument a Colón a Buenos Aires, la pel·lícula <…- Ohpera – muet -…> intenta donar veu als sense veu qüestionant allò que no veiem
- El projecte sorgix junt amb un grup de pensadors, usuaris de psiquiatria, poetes, actors i terapeutes
València (31.10.23). L’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) presenta dijous que ve, 2 de novembre, a les 17.00 hores, la projecció del film-document <…- Ohpera – muet -…> d’Alejandra Riera (Buenos Aires, 1965), seguit d’un col·loqui posterior amb l’artista.
El film és una mostra de les obres que Riera ha anat desenvolupant en l’última dècada que trenquen amb convencions quant a l’encreuament d’experiències i temps, la narrativa oberta i el fer compartit.
A partir del desmuntatge per a la restauració l’any 2014 del monument a Colón, situat al costat de la Casa Rosada a Buenos Aires, esta pel·lícula muda-parlant mostra el lapse de temps -de pausa- en què els fragments d’una escultura-símbol de la ciutat estan disseminats pel sòl, esperant per a ser traslladats, interrogant sobre la memòria i la història del lloc.
Fidel a la seua concepció del cinema com a treball compartit, el projecte es va realitzar junt amb el grup de teatre UEINZZ, compost per persones usuàries de psiquiatria, terapeutes, pensadors i poetes, una comunitat dels que no tenen comunitat en un intent de fer parlar els sense veu. Per això el títol de l’obra ‘Ohpera’, amb una ‘h’ aspirada i muda, testimoni del que no ha volgut ser escoltat o no ha sabut ser oït des de les instàncies centrals de la cultura.
<…- Ohpera – muet -…> és una pel·lícula per al cinema, que l’analitza, sense els mitjans del cinema. “A mesura que avança la pel·lícula, ja no distingim entre textos que cal llegir, pancartes mudes i ‘sense imatges’ i ‘imatges en moviment’, ja que el que és mut es transforma en parlant i els textos també es poden tornar imatge, i és entre imatges a llegir i textos a imaginar que emergix un lloc per a les veus a penes audibles”, ha explicat Alejandra Riera. “La llengua de la pel·lícula, com les històries que conta, és portadora d’una multitud de llengües i accents”, ha rematat.
Després de la projecció de la pel·lícula, Alejandra Riera mantindrà un col·loqui amb el públic. L’activitat, que és gratuïta, s’emmarca en l’exposició popular que exhibix l’IVAM fins al 14 d’abril de 2024 i forma part d’‘Articulacions’, el programa d’estudis internacional sobre teories i pràctiques artístiques.