Els fils de les arrels / Khyout Jdor/خيوط جذور. Amb Teresa Lanceta i Zineb Achoubie
En el marc de l'exposició popular, comissariada per Pedro G. Romero
Khyout Jdor/ The Threads of Roots/ خيوط جذور és un taller proposat per Teresa Lanceta i Zineb Achoubie a partir de la invitació de Pedro G. Romero i emmarcada dins de l’exposició popular.
Igual que el tatuatge, les tècniques de teixit berber són el resultat d’antics fenòmens socials. Amprant estes tècniques, les participants en el taller treballaran a través del teixit en la narració d’estes històries d’ahir, molt presents en l’actualitat.
A partir d’este llegat, les participants crearan una fusió entre el tradicional i el modern guiats per les artistes, mitjançant l’ús de tècniques mixtes i incloent en particular el teixit tradicional amb Bouchrwite.
El taller està orientat a qualsevol persona interessada, amb una voluntat intergeneracional i pluricultural. Es desenvoluparà en un diàleg fluid entre espanyol, berber, àrab, francés o anglés.
Teresa Lanceta és pionera de l’art tèxtil contemporani. Des dels setanta, la seua pràctica ha forçat els límits entre el que es considerava art i artesania. Li interessen els elements d’exploració formal, però també les qüestions materials i tècniques, així com les tradicions i formes de vida associades a l’acte de teixir, una forma de creació que opera sense esbós previ i en la qual figura i fons es construïxen alhora. Llanceta entén el teixir com un codi primigeni de la humanitat mitjançant el qual ha entrat en contacte amb les cultures de diversos col·lectius com la població romaní i les teixidores nòmades marroquins. Tradicions artístiques i formes de vida amb les quals ha mantingut un diàleg a través dels seus tapissos, pintures i dibuixos i la seua teorització.
Zineb Achoubie és artista visual i mestra teixidora. Graduada a l’escola de Belles arts de Casablanca, especialitat en disseny d’interiors, Zineb Achoubie va exercir com a dissenyadora d’interiors durant dos anys i va continuar estudiant teixit en la Reial Acadèmia d’Arts Tradicionals. No es va detindre ací, en 2018 va començar una investigació sobre la cultura amazigh i ara dirigix una cooperativa de teixit enlaire Atles. Ha participat en nombroses exposicions en fires d’art nacionals i internacionals. La seua pràctica es desenvolupa a través de la reflexió sobre els gestos, materials i colors. Experimenta, prova, explora amb el profund desig de descobrir i preservar les velles pràctiques.