L’IVAM avança les seues pròximes exposicions a través de videoentrevistes amb els comissaris
L’IVAM avança les seues pròximes exposicions a través de videoentrevistes amb els comissaris
València (31.03.20). Sota el títol ‘IVAM Next Coming’, l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM) presenta unes videoentrevistes en el seu canal de Youtube (GVA IVAM) en què els comissaris artístics avancen les claus de les pròximes exposicions que s’inauguraran després de la crisi de la COVID-19.
El museu valencià ha tancat les seues sales al públic seguint les directrius de les autoritats sanitàries, però l’activitat del personal, confinat a les seues cases i acollit a teletreball, no cessa, per a preparar les activitats i exposicions que es podran gaudir quan el museu reprenga la seua vida normal.
A través d’una llista de reproducció de set vídeos (https://bit.ly/2wS4MKl), els experts i crítics d’art que organitzen les exposicions pròximes van explicant el contingut d’aquestes exposicions en què l’IVAM estreteix llaços amb el Mediterrani, recupera una gran retrospectiva sobre Josep Renau i reivindica el treball de dones.
En aquesta línia, José Miguel G. Cortés, comissari de l’exposició sobre Gülsun Karamustafá, destaca en la seua entrevista virtual (https://www.youtube.com/watch?v=l6undO7tgQU&list=PLiCZPISNuFs6Nz48bOCWnOGTbHS87ErLe) que serà “la primera mostra individual a Espanya dedicada a l’artista turca més internacional”. El director del museu ressalta “el compromís polític, el qüestionament de gènere i la visió dels orientalismes” d’aquesta creadora que podrà veure’s a l’IVAM entre juny i setembre de 2020.
L’IVAM també prepara una gran exposició internacional a la galeria 1 amb el títol de ‘Des/orden moral. Arte y sexualidad en la Europa de entreguerras’. El comissari Juan Vicente Aliaga comenta en la gravació que la mostra “indaga en les diferents representacions de la sexualitat que van sorgir en un període particularment repressiu, però en el qual també van aflorar diferents manifestacions de la sexualitat que gran part de la població no volia acceptar”.
Ramón Escrivà, cocomissari de l’exposició ‘Los exilios de Josep Renau’, explica el treball d’investigació que està duent a terme per a aquesta mostra, centrada en dues de les etapes més desconegudes de la producció del cartellista valencià: l’exili a Mèxic i el Berlín comunista.
Les noves propostes a l’IVAM també inclouen una revisió de la col·lecció en ‘Imaginarios mecánicos. El siglo de las máquinas en la colección del IVAM’ a càrrec de Sergio Rubira. Es tracta “d’un recorregut per la representació artística de les màquines” que inclourà noms d’artistes com Francis Picabia o Marcel Duchamp.
Grans mostres internacionals junt amb la mirada del més pròxim
Els pròxims projectes de l’IVAM combinaran les grans mostres internacionals amb la mirada del més pròxim. És el cas de l’artista valencià Jorge Peris que farà una intervenció a la galeria 6, tal com explica la comissària Sandra Moros en el canal de Youtube.
Seguint amb ‘IVAM Next Coming’, l’expert Xavier Giner ens introdueix en la seua entrevista el projecte ‘Diseño Valenciano 2009-2019. Productos para un mundo global’, que es programarà a l’IVAM d’Alcoi. La mostra, “organitzada a través de sis eixos i amb 174 objectes dissenyats per 67 creadors”, recorrerà el millor disseny valencià de l’última dècada amb un ampli mostrari.
Finalment, José Luis Vallejo, fundador de l’estudi d’arquitectura Ecosistema Urbano, ens avança el projecte que l’IVAM té previst dins de la seua línia ‘IVAM Produeix’ per a aquest estiu: una intervenció a l’esplanada exterior i al vestíbul d’accés al museu. ‘Bosque urbano’ és “una instal·lació efímera que es caracteritza pel seu caràcter funcional i el seu compromís per l’arquitectura sostenible, l’eficiència energètica i la societat”. Es tracta d’un projecte arquitectònic i urbanístic que pretén millorar la qualitat de vida dels veïns de l’entorn del museu i l’experiència dels visitants.
L’IVAM continua generant continguts en línia a través de la seua campanya ‘#IVAMdesdecasa’, acostant la col·lecció del museu, les seues exposicions i les seues activitats a través de la seua pàgina web i de les seues xarxes socials. En Youtube, Twitter, Facebook o Instagram, l’IVAM ofereix recorreguts virtuals per les seues mostres actuals, cursos i conferències sobre art contemporani o concursos.