La Ciutat Imaginada
L’IVAM presenta el projecte La Ciutat Imaginada que proposa a 10 artistes reflectir la seua ciutat imaginada en grans cartells en les parades d’autobusos i opis de València i Alcoi. Es tracta d’una proposta pensada des de la fabulació crítica per a inventar nous imaginaris sobre nosaltres mateixos, per a “fer nous mons”. L’objectiu del projecte és reflexionar sobre el concepte de ciutat fora dels murs del museu, portant la creació artística als espais públics.
Els artistes que participen en el projecte, pertanyents a una mateixa generació i procedents de diferents parts del món, són Basma Alsharif, Ben Russell, Ad Minoliti, Iván Argote, Cristina de Middel, Nuria Fuster, David Ferrando Giraut, Daniel Steegmann Mangrané, Rosell Meseguer y Regina de Miguel.
El projecte, comissariat per Johanna Caplliure, presa com a inspiració l’expressió “fer món”. Una noció que va desenvolupar el pensador alemany Martin Heidegger en el seu projecte filosòfic a mitjan segle xx. En ell ve a dir que el món és el que ocorre. Aquesta noció dóna compte de l’existència de l’ésser humà en un món en plena acció i constant transformació.
Igual que la pensadora feminista Donna Haraway, ens apropiem d’un concepte evocador com és worlding: “fer món”. És a dir, fer un món on es veuen mesclats “alló factual, alló de ficció i alló de rondalla”, segons l’estatunidenca, en una narració sobre el que som i podríem ser. I que a més construeix una mirada especialment crítica. D’aquesta manera, imaginem mons, pensem en el nostre món i fem les nostres ciutats.
D’aquesta manera ho han dut a terme els artistes que van ser convidats a participar. Així, començaríem un recorregut entre la ciutat d’Alcoi i València que tindria el seu origen en la fundació d’una ciutat (Fundació), els aspectes integrants i constitutius d’aquesta a través de les seues relíquies (Gizeh) i les seues fantasies compostes per visions íntimes (Llums gnóstiques); l’efervescència de noves formes de comunitat (NISTEN) o la seua vida natural subterrània com a línia genealògica (Notes from Underground); el palpitant món vegetal, així com la fauna en permanent disputa enfront de l’aberrant anihilament en època del Antropoceno (Nous Estudis). Però, també, les noves construccions en rusc (Liking to live in America), l’alçament d’estructures que unifiquen als individus (Puente), o aquelles que dissenyen un món estranyament real (OVNI PBK9). Sense perdre de vista la manera en la qual podria constituir-se un nou individu multiespècie (Abstracció geomètric-galàctica).
La ciutat imaginada també és una publicació que guia en la visita de cadascun dels projectes. Per a submergir-te en aquest recorregut no oblides fer-te amb una d’aquestes guies en l’IVAM.