Daniel Torres: “Ens ha costat molt als autors de còmic que es reconega el nostre treball artístic”

L'IVAM presenta una exposició amb cent dibuixos originals de l'artista

Nota de premsa

València. El director de l’Institut Valencià d’Art Modern, José Miguel G. Cortés i l’artista valencià, Daniel Torres, han presentat lexposició Caso de estudio. DANIEL TORRES. La casa. Crònica d‘una conquesta amb un recorregut per la mostra en la galeria 3 de l’IVAM.

Daniel Torres és un dels millors i més importants dibuixants de còmic d‘aquest país”, ha destacat el director de l’IVAM qui també ha volgut expressar la seua satisfacció per presentar una nova exposició sobre el còmic en les sales del museu. “La novela gràfica té la capacitat de crear mons imaginaris, de fer-nos somniar. No es pot entendre la cultura visual dels segles XX i XXI sense els dibuixants de còmic, ha ressaltat Cortés sobre el denominat novè art.

La casa

Lexposició reuneix una selecció de vora cent dibuixos, originals i esbossos que l’autor va produir per a la publicació La Casa. Crònica duna conquesta, editada per Norma editorial en 2015. En concret, es presenten complets el capítol 19, Tres Motores, Chicago, 1918 (El Rascacielos) i el capítol 21, La máquina de habitar (Período de entreguerras), i s‘ha seleccionat també originals de la resta dels capítols del llibre.

La Casa. Crònica duna conquesta va ser un treball que em va dur set anys, dels quals vaig dedicar-ne tres a documentar-me. El resultat és una novela gràfica que descriu on han habitat els éssers humans des de l’era neolítica fins al segle XXI”, ha resumit Daniel Torres. El llibre reflecteix el llarg camí que ha seguit la humanitat des de la lluita per a fer foc en una cova fins a l’ús d’un interruptor per a encendre la llum travessant l’edat mitjana, l‘època barroca, l’urbanisme de la Revolució Industrial, les utopies de 1968 o els moderns gratacels.

En La Casa larquitectura es converteix en el personatge principal, en l’ens dramàtic. “Les persones van variant al llarg dels segles però el que no varia és la relació persona/arquitectura. L’espai ens canvia tant com nosaltres a ell, en aquesta lluita constant volem canviar els espais i els espais ofereixen resistència”, ha comentat lartista sobre la tesis principal del llibre.

Col·lecció Alfaro Hofmann

Lexposició inclou a més vuit xicotets electrodomèstics, entre els quals es troben una aspiradora de 1955, un telèfon fabricat a Suècia, una batedora de 1945 i un televisor Videosphere original de 1970, procedents de la Col·lecció Alfaro Hofmann de Godella que coincideixen amb aquells que va dibuixar Daniel Torres en el capítol dedicat a la irrupció dels electrodomèstics en la vida diària.

El dibuixant també ha volgut insistir en eixa necesria normalització de la historieta i la novel·la gràfica en els museus i institucions, “un procés que va començar ací en l’IVAM amb lexposició VLC. Línia Clara i continua amb aquesta mostra”. “Quan començàrem ens va costar molt als autors de la meua generació que sens reconeguera el treball artístic que realitzem. Els dibuixants de còmics expliquem una història a través de vinyetes”, ha explicat Daniel Torres.

Daniel Torres serà el segon artista de còmics que entra a formar part de la Col·lecció de l’IVAM, segons ha anunciat el director José Miguel G. Cortés. “Torres ha cedit durant quatre anys els dibuixos originals dels capítols 19 i 21 per a la Col·lecció de l’IVAM, per la qual cosa estem molt agraïts”, ha conclòs el director.

El catàleg de lexposició amb textos de l’expert en còmic Álvaro Pons està ja disponible en la llibreria de l’IVAM. Demà dijous a les 20 hores s‘obrirà al públic l’exposició amb una conversa prèvia, a les 19 hores, entre Pons i Daniel Torres. El divendres a les 19:30, hi haurà una visita guiada per la mostra a càrrec dÁlvaro Pons.

Galeria