Cine por venir
V Edició. 25/3/17
Cine por venir sorgeix fa cinc anys amb l’objectiu d’activar una comunitat d’agents, individuals i col·lectius, al voltant del cinema contemporani i la seua relació amb els processos socials.
Cine por venir proposa en 2017 ser una versió processual de si mateix, amb unes jornades el focus de les quals està posat en “Autories, col·lectius, comunitats i processos fílmics”.
Plantegem per a aquestes jornades dos programes de projeccions: el primer entorn als “Col·lectius, comunitats i processos fílmics” i el segon sobre “L’altre en nosaltres. Autors contemporanis front de l’alteritat”, a més de debats col·lectius i tallers de cineastes en relació a aquests dos eixos temàtics. En 2017 acompanyem també un procés fílmic dinamitzat per Rubén Marín a un barri de València (Orriols) el resultat del qual serà projectat durant les jornades.
Dissabte, 25 de març 18:30 h. Saló d’Actes
Projecció de la pel·lícula [NO-RES] (2012), de Xavier Artigas
NO-RES és el fruit d’un procés col·lectiu, en el qual els micro-mecenes van poder influir sobre el resultat final, gràcies a les sessions dels anomenats Work-in-Progress que es van ser realitzant al llarg del rodatge (2010-2011). En aquestes presentacions, es compartia amb els futurs espectadors -i alhora amb els coproductors del projecte- allò que s’anava gravant. Tots els suggeriments arreplegats en aquestes sessions van anar afectant el muntatge final de NO-RES. Al llarg de la producció de NO-RES, tots els col·laboradors van cobrar dignament, especialment gràcies al fet d’haver entrat en coproducció amb TV3. D’aquesta manera queda demostrat per primera vegada en el nostre país, que produir sota llicències lliures no perjudica ni al sector de l’audiovisual ni als seus treballadors: simplement permet eliminar els intermediaris.
Contextualitza: Xavier Artigas i Pau Berga de Cine por venir.
Dissabte, 1 d’abril 18:30 h. Saló d’Actes
Projecció de les pel·lícules Agosto sin ti (2015), Gure Hormek (Les nostres parets) (2016), La chica de la luz (2016), de María Elorza i Maider Fernández Iriarte (Las Chicas de Pasaik) i Irudi mintzatuen hiztegi poetikoa (2013), codirigida per Las chicas del Pasaik i Aitor Gametxo.
En 2013 i després de diferents col·laboracions juntes, María Elorza (1988, Gasteiz) i Maider Fernandez Iriarte (1988, Donosti) decideixen adoptar el nom de Las chicas de Pasaik per a formar els treballs que realitzen de forma conjunta. Irudi mintzatuen hiztegi poetikoa (2013) premiat amb la beca artística Benito Ansola, és el primer treball que realitzen, al costat del director Aitor Gametxo. Aquesta pel·lícula acaba de ser guardonada amb el premi al millor guió basc en el festival Zinebi de cinema documental de Bilbao. Durant l’any 2014 duen a terme el projecte documental Encuentros, becat en el Programa d’Artistes Novells de Guipúscoa, i el conjunt de videocartes titulat Agosto sin ti. A més, participen en el programa Zinergentziak del Festival Zinebi, codirigint, al costat d’altres 5 joves realitzadors bascos, el documental col·lectiu Errautsak. El seu últim treball juntes és Gure Hormek (Les nostres parets).
Contextualitzen: Maider Fernández Iriarte i Sonia Martínez de Cine por venir.
Dissabte, 8 d’abril 18:30 h. Saló d’Actes
Projecció de les pel·lícules Puta Mina, Proyecto Teleclub i La Rara Troupe (peces en procés), de Chus Domínguez (Laav_)
Puta Mina: Una excavació audiovisual en la conca minera de Gordón (León), i, més en concret, en la localitat de Ciñera, afectada des de fa anys, i especialment en l’actualitat, per una situació de desmantellament de la indústria minera i les formes de vida associades a ella.
Proyecto Teleclub se centra en l’estudi i acte-representació de la comarca rural de la Sobarriba, propera a la ciutat de León. Pren el seu nom de l’extinta figura del teleclub, com un espai de diàlegs, trobades i intercanvis que reflecteixen una cultura rural en procés de transformació i redefinició.
La Rara Troupe: Grup de treball entorn de la salut mental que utilitza la creació audiovisual des de l‘autorepresentació i la narració en primera persona.
Contextualitzen: Chus Domínguez i Miguel Ángel Baixauli de Cine por venir
Domingo, 9 d’abril 18:30 h. IVAMlab
Trobada amb el Director Chus Domínguez i Belén Solá, Directora del Departament d’Educació i Acció Cultural del MUSAC.
Trobada entorn les diferents posicions sobre comunitats, col·lectius i processos fílmics.
Contextualitza: Miguel Ángel Baixauli de Cine por venir
Dissabte, 6 de maig 18:30 h. Saló d’Actes
Projecció de la pel·lícula Proceso Orriols Convive (2017) de Rubén Marín i Cine por venir.
Aquest projecte documental en procés aprofundeix, seguint una línia de treball processual i col·laborativa, en els problemes i lluites i processos de l’Associació Orriols Convive. En barris com el d’Orriols (València), on se situa l’associació, l’impacte de la crisi no és una idea abstracta sinó un problema viscut diàriament que posa de manifest una urgència de d’allò comú. L’Associació Orriols Convive du a terme un model de convivència intercultural i d’integració social basat en l’organització i confluència d’una amalgama de col·lectius, organitzacions socials i institucions. Persones que, tot i sent molt diverses, treballen juntes per a aconseguir objectius comuns que demostren, que la gent més humil i desposseïda, si s’organitza, pot fer front als problemes per si mateixa.
Contextualitzen: Rubén Marín i Pau Berga de Cine por venir.
Dijous, 8 de juny 16:30-20:30 h. IVAMlab
Taller /Trobada amb el Director Andrés Duque
Andrés Duque ens parlarà del cicle recentment projectat en la Filmoteca, “El otro en nosotros”, a partir de la seua experiència filmant al pianista rus Oleg Karavaichuk, protagonista de Oleg y las raras artes. Tractarà, a partir d’aquest procés, sobre les eines del cinema documental de creació per a dialogar i confluir amb l’art i amb la alteritat. Ens imaginem una sessió que partisca de Oleg i derive en el retrat, en la relació i diàlegs entre arts, en les escoltes, els ritmes, el intempestiu, i clar en les funcions de l’art?
Inscripcions: 10 € públic general. Gratuït per a Amics de l’IVAM
Inscripcions a través de: actividades@ivam.es
Contextualitza: Sonia Martínez de Cine por venir.