Conversa entre Álvaro Pons i Álvaro de los Ángeles amb motiu de l’exposició “VLC. València linía clara”
Conversa entre Álvaro Pons, comissari de l’exposició “VLC. València línia clara” i Álvaro de los Ángeles, Subdirector d’Activitats i Programes Culturals de l’IVAM.
Durant els anys seixanta i setanta, València va viure un espectacular moment creatiu. Les avantguardes creatives explotaven a través de grups com l’Equip Crònica i Realitat, que influïen decisivament en els jóvens que per aquell moment començaven a cursar els seus estudis artístics. Uns jóvens creadors que, a més, s’havien format en la cultura del còmic, que va tindre a València un centre neuràlgic durant els anys quaranta i cinquanta. El còmic que durant la seua infància els va atraure es convertia a França i als EUA en un exponent de contraculturalitat i modernitat, en un missatge de llibertat i innovació que va tindre en Miguel Calatayud el seu primer gran exponent. Els seus còmics en la revista Trinca van inspirar definitivament una generació que va començar a expressar-se a través de fanzines hereus de l’underground, però amb una personalitat pròpia i distintiva. Javier Mariscal va iniciar un camí a què prompte es van unir altres creadors com Sento Llobell, Micharmut, Manel Gimeno, Mique Beltrán o Daniel Torres.
L’exposició VLC. València Línia Clara fa un repàs a eixe moment d’explosió creativa del còmic valencià, detenint-se en la trajectòria de set dels seus principals autors i mostrant el complex joc d’influències que va donar lloc a eixe estil i, també, la profunda marca i relació que va entaular amb la seua ciutat d’origen.