ISABELLE STENGERS: EN TEMPS DE CATÀSTROFES. COM RESISTIR A LA BARBÀRIE QUE VE

ISABELLE STENGERS: EN TEMPS DE CATÀSTROFES. COM RESISTIR A LA BARBÀRIE QUE VE

NED Ediciones, Barcelona, 2017

Extracte del llibre  En tiempos de catástrofes. Cómo resistir a la barbarie que viene, d’Isabelle Stengers, editat per NED-Ediciones. Un llibre que pot llegir-se com a un manual de metodologies de treball per a situacions de conflicte ecològic-social (encara que potser hi cal afegir: escrit per una filòsofa de la ciència).

Per al web de Presentes densos, vam publicar el capítol IV, «La intrusió de Gaia». Amb aquesta proposta, reconeixent a Gaia com a «la que fa intrusió», Stengers recull la idea de James Lovelock i Lynn Margulis, però la du cap a un altre lloc. Per a la filòsofa belga, el nostre «planeta vivent» no té ja un règim d’activitat estable. Ara reacciona de forma indiferent, cega, a les accions que els humans hem realitzat sobre ell. L’única resposta possible, la resposta que s’ha de crear no és, segons Stengers, una resposta a Gaia, sinó una resposta tant al que va provocar la seua intrusió com a les seues conseqüències.

Traducció del capítol «La intrusió de Gaia» (En temps de catàstrofes), cedida per NED Edicions S.L. Agraïm a l’editorial el permís per a reproduir, per primera vegada en format digital, aquesta part del llibre.