FRANCISCO LÓPEZ: HYPER-RAINFOREST

FRANCISCO LÓPEZ: HYPER-RAINFOREST

The Epoché Collection, Volum 1, CD audio, 61 min, Nowhere, 2014.

Francisco López és reconegut internacionalment com una de les principals figures de l’escena de l’art sonor i la música experimental. Durant quasi quaranta anys ha anat conformant un univers sonor sorprenent, basat en una profunda escolta del món. Derrocant les fronteres entre els sons industrials i els entorns sonors salvatges, transitant des dels límits de la percepció fins als abismes del poder sonor, proposa una escolta profunda i oberta a l’expansió sensorial.

La peça que compartim en la web de Presentes densos dialoga tant amb els tallers de paisatge sonor i enregistrament de camp com amb la proposta d’instal·lació sonora (que anomenem El silencio podría imponerse) que el grup del cicle va exposar en l’IVAM com a resultat d’aquests tallers. Hyper-Rainforest és en efecte una instal·lació-actuació de so immersiu a gran escala en la foscor. Va ser creada amb enregistraments originals (no transformades) de la selva tropical, i es va estrenar l’abril de 2011 amb una matriu de 82 altaveus de doble cúpula ad hoc especialment dissenyada en la gran sala de concerts EMPAC (Centre Experimental d’Arts Escèniques i Mitjans Curtis R. Priem, Nova York).

Els enregistraments ambientals originals van ser realitzades entre 1990 i 2010 en múltiples ubicacions de selves tropicals, subtropicals i fredes a l’Argentina, Austràlia, el Brasil, la Xina, Costa Rica, Cuba, Gàmbia, Mèxic, Myanmar (Birmània), Nova Zelanda, Paraguai, el Perú, el Japó, el Senegal, Sud-àfrica, els Estats Units i Veneçuela.

(Foto: Cortesia Ex Teresa Arte Actual)