Carles Dolç: Del Saler al Túria

 Carles Dolç: Del Saler al Túria

Pruna Llibres – Alfons El Magnànim, Valencia, 2021

La iniciativa que s’oposava a urbanitzar El Saler va tindre un gran protagonisme en la vida ciutadana valenciana, sobretot en 1974, encara sota la dictadura. Dos anys després, en 1976, quan l’oposició veïnal articulada pel moviment ciutadà El Saler per al Poble ja havia aconseguit que es congelés el pla; la proposta de fer el llit del Túria verda presa el relleu.

L’arquitecte Carles Dolç ha fet una crònica rigorosa de les mobilitzacions del Saler i del Túria, dues iniciatives, que, malgrat ser diferents, estan entrellaçades i han quedat unides en la història dels moviments ciutadans de València.

La perspectiva actual ens permet destacar no sols l’èxit que van obtenir en aquells moments, sinó sobretot el que han comportat per al bon disseny urbà de València i el benestar de la població. Els moviments ciutadans són expressió d’idees i sentiments socials que formen part de les ciutats democràtiques i que en molts casos han sigut decisius per a fer-les millors.

Agraïm a l’autor i a les editorials el permís per a distribuir una part d’aquest obra, per primera vegada en format digital, en la pàgina del cicle Presentes densos.